Predsjednik Vrhovnog suda kritizira novi Ovršni zakon

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ustvrdio je da je Ovršni zakon bio dobar te da će novi preopteretiti naše sudove, donosi subotnji Jutarnji list.

Saborska rasprava u srijedu završila je drugim čitanjem teksta novog Ovršnog zakona, a kritike na prijedlog ne prestaju. Svi koji su prijedlogom novog zakona nezadovoljni ocjenjuju ga štetnim, a riječ je o blokiranima, gospodarstvenicima, javnim biljenicima, sucima i odvjetnicima. Svi se oni nadaju mogućnosti da zakon ne prođe na glasanju te njegovoj doradi.

Kao jedan od glavnih prigovora navodi se vraćanje ovrha na temelju vjerodostojne isprave sudovima, što bi ih moglo ponovo zatrpati.

S druge strane, Hrvatska udruga poslodavaca također se oglasila povodom novoga zakona i upozorila da će zbog njega na sudove godišnje doći pola milijuna novih predmeta. Ovrhe koje javni bilježnici riješe u 30 dana tako će sada trajati najmanje šest mjeseci.

Mišljenje o novom Ovršnom zakonu po prvi put je dao i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

“Mi na Vrhovnom sudu u vezi s tim zakonom nismo održali sjednicu odjela, ali mogu prenijeti mišljenje članova radne skupine za izradu teksta novog Ovršnog zakona iz redova sudaca. Mislimo da ne treba okupirati kapacitete suda i da je uvođenje suda kao nekog tko dolazi nakon javnih bilježnika nepotrebno jer je sustav dosad funkcionirao dobro”, smatra Sessa, koji se osvrnuo i na argument Ministarstva pravosuđa kojim se opravdava vraćanje ovrha na temelju vjerodostojne isprave na sudove.

“Ministarstvo se poziva na presude Europskog suda u predmetima Pula parking i Zulfikarpašić prema kojima se ovrha na temelju javnobilježničkog akta nije mogla provesti prema stranim državljanima. Europski sud je ocijenio da nedostaju elementi kontradiktornosti koje osigurava sud”, zaključio je Sessa.

 

Komentiraj