Predsjednik Vlade putuje Hrvatskom i dijeli očinske savjete građanima na privremenom radu u inozemstvu

TBILISI: BARCELONA – SEVILLA

Utorak, HRT 2, 20.35

Za Barcelonu će igrati Messi, najbolji nogometaš na svijetu, ali komentator Stjepan Balog, razmaženi namještenik državne televizije, odjel za sport, odmah nam daje do znanja da je nezadovoljan. Iako utakmica još nije počela, g. Balog prognozira da ona ne će biti bogznašto, igrači još nisu u punoj formi, jer nacionalna nogometna prvenstva tek trebaju početi. Može se reći i po mom skromnom mišljenju, lukavo i sitničavo će on, da je prerano za ovu utakmicu, ali eto što je – tu je. Proglasiti finale uglednog međunarodnog natjecanja što je-tu je utakmicom nije lijepo prema TV gledateljima. Gotovo da i nije potrebno reći da je postignuto rekordnih devet golova i da je Balog na kraju prvog poluvremena promijenio mišljenje o kvaliteti igre. Njegovo prognoziranje stara je navada HRT-ovih sportskih reportera koji bi teško ikada nešto predvidjeli i koji bi bili kruha gladni da se bave gatanjem iz dlana.

VIJESTI

Petak, Nova TV, 17.00

Predsjednik Vlade putuje Hrvatskom i dijeli očinske savjete građanima na privremenom radu u inozemstvu. Sami su si krivi. Njegov savjet je da oni ne bi trebali ići raditi tamo gdje će zbog svojeg siromaštva ili pohlepe biti ubijeni. Opet se osramotio. Izgovorio je u kamere i mikrofone da nije u redu biti dobro plaćen. Citiramo: Ljudi, čuvajte se, ja znam za ono trbuhom za kruhom, ali ima i onih koji dobro zarade. Prevedeno, naš predsjednik je htio reći da naše tjera van ne samo glad, nego i pohlepa. Skori izbori, na kojima će ovaj sudrug g. Josipovića Ive skupiti katastrofalno malen broj glasova, bit će najbolji komentar svih njegovih novijih incidenata. Od puknute cijevi u svojoj kuhinji, kojom je tješio poplavljene u Gunji, do dana današnjega.

KULTURNI KOLODVOR

Petak, HRT 1, 20.12

Potpisana kao urednica projekta i emisije, gđa Gabrijela Perišić nije se ovaj put baš proslavila zakašnjelim prilogom o festivalu orguljaša i glazbe orgulja u Zagrebu, koji je počeo prije mjesec dana i trajat će do prvog listopada. Ni reportaža o izložbi slika na svjetioniku nije baš najnovija, mada se voditelj emisije g. Dražen Ilinčić trudio da ostavi dojam svježine o svemu što je gđa dvostruka urednica ovaj put uspjela organizirati.

DNEVNIK

Subota, Nova TV, 19.15

Tuča u Istri i Lici, najavljuju voditelji Marija Miholjek i Petar Pereža, ali nevrijeme u Istri i Lici nije ravnopravno tretirano. Tuču u Istri smo vidjeli, zahvaljujući reporterki Ivani Nežić, ali u Lici ne. U Liku nije zalutao ni jedan reporter i ni jedna kamera Nove TV. Na kraju katastrofalno vrućeg ljeta ne bi nam škodilo vidjeti i katastrofalno brojna zrna tuče. Iz Like nam ionako stižu uglavnom loše vijesti, pa bismo podnijeli i ovu.

RETRO

Nedjelja, HRT 4, 20.00

Arhivske reportaže iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća nabacane su bez reda i koncepcije u emisiju koju kvalitetno vodi ne previše preplašena voditeljica Vanja Vučković. Njenog prethodnika slikali su iz svih kutova. Netko je sad imao zrno soli, pa u ovom izdanju emisije nema poluprofila voditelja koji ne govori u kameru. Od redateljskog ekshibicionizma se još nije u potpunosti odustalo. Još uvijek je na početku najave voditeljica u boji, a na kraju crno-bijelo. Bio bi pravi odmor, kad bi nas tvorci emisije, nečim drugim umjesto promjenom boje, prestali podsjećati na svoju genijalnost.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 6.55

Visokokvalitetan, decentan, zanimljiv i razumljiv prilog reporterke Ane Malbaše o devet djevojčica i djevojaka, članica dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Bedekovčine, odiše profesionalnošću i svježinom, što bi trebalo biti pravilo za sve reportaže na HRT-u. Cure iz Bedekovčine vratile su se s međunarodnog natjecanja i zaslužile da ih opjeva Hrvatska televizija. U skladu s tim našu se reporterku jako malo čulo, vidjelo ju se nije uopće. Govorile su jedino djevojke, trener i glavni vatrogasac u devedeju Bedekovčina. Malbašin kvalitetan rad podsjetio nas je na to da su na HRT-u potpuno zaboravljeni reporteri koji ne ističu sebe. Biti pred kamerom s mikrofonom u ruci i postavljati suvišna pitanja, to nije televizija. Ana Malbaša jest televizija.

SVAKI DAN DOBAR DAN

Ponedjeljak, HRT 4, 9.20

Bruno Šimleša razgovara s upornim mladim čovjekom koji je uspio u nemogućem: potpuno se oporavio nakon teške prometne nesreće. Iako su liječnici prognozirali da će ostati trajno bez svijesti i nepokretan, on danas hoda, trči, vozi automobil… Na vlak za Zagreb, tj. na predavanja i ispite na fakultetu naš i Šimlešin junak nekada se spremao sat i pol ranije. Upornošću je postigao da sada do željezničke stanice stigne za petnaest minuta. Diplomirao je. Znači preuzeo si onaj Mamić-stav: nema predaje – totalno neumjesno zaključuje Bruno Šimleša, motivator po zanimanju. Staviti g. Zdravka Mamića u kontekst bilo čega nadljudski pozitivnog stvarno je ogroman napor, pa g. Šimleši čestitamo na blamaži.

Komentiraj