Predsjednik Ustavnog suda Šeparović: “Covid-potvrde su ustavne, jer cijepljenje nije obavezno. Postoji izbor – testiranje”

Ustavni sud u srijedu je odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid-potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

O detaljima odluke i tome hoće li one i kako utjecati na Mostov referendum u utorak je govorio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Oporba optužuje da odluka Ustavnog suda ide na korist Vlade, a i da je njen tajming specifičan.

“Sve se kod nas može politizirati i tumačiti ovako i onako. Prvi zahtjev smo dobili pred mjesec-dva, zadnji pred 15-ak dana i obećali smo da ćemo to brzo riješiti. Mislim da su dva mjeseca razuman rok, riješili smo ono što je bilo spremno, a o javnom sektoru ćemo kad dođe dokumentacija Vlade. Nismo htjeli donijeti odluku za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum jer bi nas se optužilo da se miješamo u proces.

Optužbe da smo pod utjecajem vlasti odbijam, to je apsolutno krivo, mi smo neovisni, samostalni, ne sudimo ni kako bi htjela vlast ni kako bi htjela oporba. Donijeli smo niz odluka protiv vlasti, to se zaboravlja. Ne možemo pristati na tezu da ćemo svoju vjerodostojnost dokazivati ukidajući odluke vladajućih. Ako mislimo da je odluka u skladu s Ustavom, potvrdit ćemo je, ako ne, ukinut ćemo je.”, rekao je Šeparović u Dnevniku N1 Televizije.

Objasnio je odluku:

“Prvo, postoji mogućnost izbora, nema obveznog cijepljenja. Ima izbor, a to je testiranje. To testiranje je bezbolno, može biti malo neugodno, ali nije prekomjerni sigurnosni teret za nikog od nas. Drugo, radi se o najranjivijim skupinama stanovnika i tu je opravdano ići s takvim mjerama. Ostvaruje se cilj, a to je zaštita zdravlja tih skupina. Drugo, mjera je nužna, nismo našli blažu koja bi mogla biti, a da se postigne ista svrha. Sud je ocijenio da su ove mjere donijete sukladno zakonu, da imaju legitimni cilj, da su razmjerne i da adresatima ne stvaraju prekomjerni teret”.

Packa upućena Stožeru

Stožeru je ipak dodijeljena jedna “packa”, a to je da ubuduće mora detaljno obrazložiti svoje odluke.

“Dosad odluke Stožera nisu bile obrazložene. To nije bilo propisano, nije bilo nužno, mi smo tolerirali to pogotovo iz početka. Danas vidimo da su podjele u društvu velike, podjele među znanstvenicima, strukom, medijima, javnosti… I ocijenili smo da bi bilo dobro da Stožer objašnjava odluke. Da svi vide na temelju kojih argumenata su donesene odluke te da Stožer obrazloži zašto je ta mjera razmjerna. misli mda će doprinijeti radu.. jer će moći ocijeniti što je rekao stožer, onda lakše donositi. povjerenje u javnosti, danas su se bitno promijenili okolnosti. Ubuduće svaku odluku moraju obrazložiti – da imaju ovlast temeljem zakona, koji je legitimni cilj i obrazložiti razmjernost”, objašnjava Šeparović.

Kaže da ova odluka ne znači da će ustavnom ocijeniti i odluku o covid-potvrdama u javnom sektoru.

“Ta mjera je nešto složenija, zato željno očekujemo obrazloženje Vlade. Nakon očitovanja ćemo donijeti odluku. Ovo ne znači da će ista odluka biti automatska za javni sektor”, rekao je.

Dodaje da očitovanje Vlade očekuju do petka. Ako ga ne dobiju, odlučit će i bez očitovanja. Odluka bi se mogla, kaže Šeparović, sredinom ili krajem siječnja.

Zakon o prekidu trudnoće: “Nije dobro”

Osvrnuo se i na Zakon o prekidu trudnoće, za koji je Ustavni sud davno već upozorio Vladu da se on mora promijeniti. Taj rok je odavno prošao.

“Ne gledamo dobro. Više puta sam rekao da to nije dobra odluka, da je to nepoštivanje Ustavnog suda. Nažalost, u ovakvim slučajevima mi nemamo mehanizme da natjeramo Sabor da donese novi zakon. Odredili smo Saboru rok od dvije godine godine koji on nije ispoštovao. I to nije dobro. I ovom prilikom pozivam Sabor da izvrši tu odluku jer na ovaj način dovodi u pitanje autoritet Ustavnog suda”, rekao je.

 

Komentiraj