Predsjednik UEFA-e pomaže Sloveniji, kritički o komunikaciji vlasti

Slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin, predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA), do sada je za Sloveniju osigurao više međunarodnih donacija opreme za borbu s koronavirusom, ali je vrlo kritičan prema komunikaciji slovenskih vlasti u epidemiji.

“Očekivao bih da svaki ministar, politički lider ili glasnogovornik u ovoj situaciji nastupa drukčije nego što to čine”, kazao je Čeferin u razgovoru za sportski dnevnik “Ekipa”, u kojem su dominirale “nogometne” teme, no nisu izbjegnute teme ulaska u politiku te komunikacije vlasti prema slovenskoj javnosti u doba koronakrize.

“Naši bi političari trebali reći ljudima da je situacija ozbiljna, ali im istodobno davati nadu i ulijevati optimizam. Ne možemo im svaki dan govoriti: sutra će biti još gore. Epidemija će jednom završiti i to skoro”, kazao je Čeferin, dodavši da se Slovenci dobro drže restrikcija i da ih ne treba previše kritizirati zbog neodgovornosti malobrojnih, kako to predstavnici vlasti znaju činiti.

Čeferin (43) je potvrdio da je, zahvaljujući kontaktima s visokim svjetskim dužnosnicima i uspješnim poslovnim ljudima, za Sloveniju osigurao više pošiljki nužno potrebne opreme i zaštitnih sredstava u borbu s koronavirusom, poput velike pošiljke iz Kine koju je priskrbio njegov prijatelj Jack Ma, osnivač kineske kompanije Alibaba.

Slovenski mediji često ističu njegove političke i druge veze koje je u svijetu stekao kao predsjednik UEFA-e, gdje je 2016. naslijedio Michela Plantinija, te njegov utjecaj i snalaženje u međunarodnim odnosima.

Upitan razmišlja li o ulasku u politiku, s čime se zadnjih mjeseci dosta škekulira, kazao je da dobiva mnogo takvih prijedloga u zadnje vrijeme, te da se time u sadašnjem trenutku ne opterećuje, osobito ne konkretno.
“Nisam još razmišljao o tome, osobito ne u konkretnom smislu”, kazao je Čeferin, dodavši kako je sada posvećen samo obavljanju svoje dužnosti u UEFA-i.
Čeferin pritom ne niječe da mu takve špekulacije i popularnost koju je stekao u domovinu zapravo gode.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]