Predsjednik Skupštine Istarske županije netočnim demantijima pokušava prikriti suradnju IDS-a i HDZ- a

Predsjednik Skupštine Istarske županije, član IDS-a Valter Drandić reagirao je na intervju u koji je Nacionalu dala kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule Sanja Radolović. Drandića je zasmetao odgovor SDP-ove saborske zastupnice na pitanje očekuje li suradnju IDS-a i HDZ-a u Puli, ali i na županijskoj razini nakon lokalnih izbora. Sanja Radolović je između ostalog u odgovoru na to pitanje rekla:

“Prošloga tjedna je bio Dan istarskog statuta koji se redovno obilježavao svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije. Ove godine poziv županijskim vijećnicima ni meni kao saborskoj zastupnici, nije stigao. Međutim, očito je stigao nekim saborskim zastupnicima HDZ-a i nekim ministrima u vladi.”

Sanja Radolović pri tome se osvrnula na svečanost povodom Dana Istarske županije koja je u organizaciji župana Fabrizia Radina održana u porečkoj Istarskoj sabornici 30. ožujka. Kao što u svom odgovoru Sanji Radolović navodi i Valter Drandić, sjednica je ove godine održana u nešto skromnijem obliku. Drandić u svom odgovoru navodi sljedeće:

“Činjenica je da se svake godine, 30 ožujka, obilježava Dan istarskog statuta svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije. Zbog pandemije Covid 19 i preporuka epidemiologa, svečana sjednica Skupštine Istarske nije održana 2020. godine, kao ni ove, 2021. godine. Ove je godine, u organizaciji Kabineta župana, u Istarskoj sabornici, u Poreču, obilježen Dan istarskog statuta svečanošću na koju su osim domaćina župana Istarske županije i predsjednika Skupštine Istarske županije, te zamjenica Župana i potpredsjednika Skupštine, pozvani isključivo gradonačelnici i predstavnici medija. Nije točno da je svečanosti prisustvovao niti jedan saborski zastupnik, kao ni ministar, jer istima poziv nije ni upućen.”

Jasno je da je Sanja Radolović aludirala u svom odgovoru da pozivi na svečanu sjednicu nisu upućeni SDP-ovcima, a jesu nekim poznatim istarskim HDZ-ovcima koji sjede u Saboru te je time željela ukazati na suradnju IDS-a i HDZ-a što je očito zasmetalo Drandiću. I dok nema dokaza da je u Poreču 30. ožujka bio i jedan ministar u HDZ-ovoj vladi kao što to tvrdi Sanja Radolović, njena tvrdnja da je poziv upućen saborskim zastupnicima HDZ-a itekako je potkrijepljena dokazom jer je fotograf regionalnog dnevnika Glasa Istre Milivoj Mijošek u Istarskoj sabornici snimio šefa istarskog HDZ-a i saborskog zastupnika Antona Klimana (screenshot objavljene fotografije objavljujemo uz tekst). Kako predsjednik Skupštine istarske županije Valter Drandić tvrdi da poziv nije upućen niti jednom saborskom zastupniku i da niti jedan saborski zastupnik nije bio u Poreču 30. ožujka jedino se može zaključiti da je Anton Kliman tamo došao nepozvan i da se cijelo vrijeme uspješno skrivao od Drandića kako ga ovaj ne bi vidio te ga optužio da je nepozvan došao u Istarsku sabornicu.

PHOTO: Screenshot/Glas Istre

 

Na članak o reakciji Valtera Drandića, predsjednika Skupštine Istarske županije, na intervju koji je Nacionalu dala kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule Sanja Radolović, reagirali su demantijem iz Kabineta župana Istarske županije. U nastavku demanti donosimo u cijelosti.

“Poštovani,

na internetskom portalu tjednika Nacional, 7. travnja 2021. godine objavljen je članak pod naslovom „Predsjednik Skupštine Istarske županije netočnim demantijima pokušava prikriti suradnju IDS-a i HDZ-a“, autora Borisa Bilasa, u kojem su iznesene netočne činjenice.

Kabinet župana Istarske županije slao je pozive uzvanicima povodom obilježavanja Dana Istarskog statuta 30. ožujka 2021. godine, u Poreču. Kao što je u prethodnom demantiju naveo predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, sukladno epidemiološkim mjerama, pozivi na prigodno obilježavanje upućeni su isključivo zamjenicama istarskog župana, zamjenici i zamjeniku predsjednika Skupštine, istarskima gradonačelnicima i predstavnicima medijima. Poziv su tako dobili svih 10 istarskih gradonačelnika, bez obzira na stranačku pripadnost, a isto tako poziv nije upućen niti jednom saborskom zastupniku, bez obzira na stranačku pripadnost. Naime, Dan Istarskog statuta je iznimno značajan dan za Istarsku županiju i sve građane, dan kojim ponosno obilježavamo naše temeljne vrijednosti, naše regionalne posebnosti i sve ono što u Istri živimo i godinama baštinimo. Upravo iz tog razloga, koristiti Dan Istarskog statuta u svrhu jeftinog politikantstva, predizborne kampanje i obmane javnosti, smatramo u najmanju ruku, nekorektnim. Izražavamo žaljenje što je gđa. Sanja Radolović, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pule, vijećnica u Skupštini Istarske županije i saborska zastupnica, povijesni datum novije istarske povijesti upotrijebila upravo u navedene svrhe.

Što se tiče slike saborskog zastupnika i predsjednika HDZ-a koju ste kao dokaz objavili uz članak, napominjemo da je riječ o fotografiji sa svečanosti obilježavanja Dana Istarskog statuta iz 2018. godine, točnije 29. ožujka 2018. godine, koja se iz ne znamo kojeg razloga našla u galeriji fotografija s ovogodišnjeg obilježavanja Dana Statuta. Prilažemo članak iz Glasa Istra iz 2018. godine na kojoj se vidi g. Kliman, kao i našu arhivsku fotografiju (obratite pozornost na kravatu koju nosi g. Kliman).

Za kraj, želimo reći da se uistinu nadamo kako ćemo dogodine Dan Istarskog statuta imati priliku organizirati, po uzoru na predepidemijsko doba što bi značilo i imati mogućnost pozvati uzvanike koje smo i ranije pozivali.”,  navedeno je u reagiranju Istarske županije.

Komentiraj