Predsjednik Sindikata ZET-a: “Gospodin Bandić obmanuo javnost da se odričemo uskrsnica”

Dražen Jović, predsjednik Sindikata ZET Zagreb, za Zagreb News otkriva da ne postoji dogovor s radnicima Holdinga kojim se oni odriču uskrsnica

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je nakon potresa rekao kako će se radnici gradskih službi odreći uskrsnica kako bi se osigurao novac za obnovu štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb. Unatoč njegovoj izjavi da su se radnici dobrovoljno odrekli uskrsnica, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, tvrdi da je gradonačelnik Bandić obmanuo javnost i da dogovora s radnicima o uskrsnicama nije bilo. „Krajem ožujka ili početkom travnja Bandić je nekoliko dana izjavljivao da je postignut dogovor sa socijalnim partnerima sindikata i da će se radnici odreći uskrsnice u korist obnove grada od potresa. Danas vidimo da je gradonačelnik Bandić s upravama trgovačkih društava obmanuo javnost. Pokrenuti su sudski postupci i prvostupanjskim presudama dokazano je da poslodavac nije ispunio svoje obveze po kolektivnom ugovoru i došli smo do situacije kakva je danas. Članovi sindikata su iziritirani ponašanjem gradonačelnika i poslodavca koji su javno govorili da je sve dogovoreno, iako to nije bio slučaj. Radnici su ipak svih tih mjeseci obavljali svoje poslove, od zaštitara i čistačica do radnika Holdinga i ZET-a. Unatoč prvom valu pandemije cijeli grad je funkcionirao zahvaljujući radnicima koji su uredno obavljali svoje poslove, ali naravno u smanjenom obujmu sukladno preporukama Nacionalnog stožera. Mi smo informaciju o odricanju uskrsnica dobili iz medija“, objasnio je Jović.

Sindikati i poslodavac su već 20 godina preko povjerenstva odlučivali u kojim će trgovačkim lancima radnici moći iskoristiti bonove. Jović kaže da se to radilo kako bi se ostvarila transparentnost i kako bi bon bio pristupačan najvećem broju radnika. „U ožujku prije Bandićeve odluke o odricanju uskrsnica povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku da će biti izabran Konzum. Ta je odluka donesena nakon provedenog natječaja na kojem su bila četiri ponuđača. Za sve to postoji zapisnik. Bandić je odustao od toga i tih 14 milijuna kuna za 22 tisuće zaposlenika koji rade u trgovačkim društvima, Gradskom poglavarstvu, vrtićima, vatrogascima i u drugima koji sada ostaju bez bona, čiji se iznos preusmjerava u fond za stradale od potresa“, kaže Jović.

Jović kaže da su već nekoliko puta pismeno upozoravali predstavnike grada da moraju isplatiti bon jer bi moglo doći do tužbi. „Ukazivali smo gradonačelniku da je neshvatljivo, s obzirom na funkciju koju obnaša, da je izašao u javnost i rekao neistinu. Nakon mjesec dana, kada smo vidjeli da nema dogovora, pokrenuli smo sudske postupke. Pokrenuto je prikupljanje punomoći i predavanje tužbenih zahtjeva na Općinskom radnom sudu u Zagrebu. U ovom trenutku je oko 2500 sporova. Krajem srpnja počele su stizati prvostupanjske presude zbog kojih je Grad odlučio isplatiti novi Holdingov bon“, kaže Jović. U novom bonu radnicima je ponuđeno 600 kuna koje mogu potrošiti samo u Holdingovim poslovnicama.

„Oni su novim bonom zadovoljili samo formalno-pravni okvir, ali su prekinuli dugogodišnju praksu dogovora oko izbora bona. Kad su izgubili na sudu, oni su samo zadovoljili formalno-pravnu odredbu kolektivnog ugovora. Problem je što u Holdingu uvjetuju ovu novu isplatu bona potpisivanjem izjava koje mogu iskoristiti protiv radnika koji su digli tužbe. U tom slučaju radnici bi morali platiti sudski trošak. Ne možemo točno znati podatke koliko je radnika uzelo te bonove zato što se podaci i dalje skupljaju u Zagrebačkom holdingu i Zagrebačkom električnom tramvaju. Razlika je jedino što u Zagrebačkom električnom tramvaju nema izjava pa radnici mogu, ako žele, podići te bonove. Ali nameće se pitanje da će netko morati snositi sudske troškove radi pokrenutih sudskih sporova. Naravno da će troškove snositi onaj tko je izgubio sud, a to je poslodavac“, kaže Jović.

Iako su počeli dobivati sudske presude, problem je u tome što su neki radnici počeli uzimati Holdingove bonove i teško se mogu vratiti na originalan dogovor. „Ono što je sada važno jest da mi moramo doprijeti i do radnika i do javnosti da pokažemo da je gradonačelnik obmanjivao javnost i iznosio netočne podatke te da su posljedica toga sudski troškovi koji bi se mogli popeti na milijun kuna. I uz te troškove oni su opet morali isplatiti bon. Diskriminirani su i radnici izvan grada jer bon mogu potrošiti samo u Zagrebu“, rekao je Jović.

Zagrebački Holding odlučio je i nabaviti vozila od 16 milijuna kn u vrijeme dok je Bandić sprječavao isplatu uskrsnica. „To što se događa s nabavom vozila neobjašnjivo je. Ali nema smisla da se nabavljaju vozila koja moraju biti na raspolaganju 24 sata raznim upravama. Mislim da su i građani sličnog mišljenja. Tolika količina luksuznih vozila zaista je nepotrebna“, zaključio je Jović.

Komentiraj