Predsjednik Sindikata pravosudne policije za Radio Nacional: “Obratili smo se ministru – odgovora nema. Svi nas izbjegavaju”

U utorak je Sindikat pravosudne policije Hrvatske održao konferenciju za medije na kojoj je najavio prosvjed koji bi se trebao održati u petak, 26. svibnja ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

Govorili su razlozima mogućeg štrajka zbog stanja u zatvorskom sustavu, materijalnim pravima službenika i namještenika zatvorskog sustava i pravosudnih tijela te nedostatku pravosudne policije.

Predsjednik Sindikata pravosudne policije Armin Tatarević bio je “Gost dana” Radio Nacionala gdje je rekao više o svemu.

Koji su najvažniji razlozi zbog kojih namjeravate ići u štrajk 26. svibnja, upitan je Tatrević na početku razgovora za Radio Nacional. “Ovo bi bio prvi štraj zaposlenika zatvorskog sustava, do sada smo imali pobune zatvorenika. Deset godina čekamo neka obećanja… Najveći problem je, ono što stalno govorimo, nedostatak pravosudne policije.

Plaća mlađeg pravosudnog policajca iznosi, dodaje, 650 eura. “Vježbenici prvih godinu dana imaju zagarantiranu plaću, sada ću reći u kunama – 4200 kuna. Znači, prvih godinu dana on ne može dobiti veću plaću. Ako ima neke ‘sreće’ pa radi u noćnoj smjeni, on tu može dobiti do 5000 kuna”, navodi Tatarević.

‘Nitko neće raditi ovaj naš posao…’

Mi sada nemamo zaposlenika, nemamo pravosudnih policajaca. Stariji – u prosjeku 50-55 godina – jednostavno su otišli u mirovinu, dodaje.

“Oni su ispunili sve uvjete, punu starosnu imovinu. Mladih nema… Ako ćemo govoriti u brojkama, otprilike stotinjak policajaca potrebno je u Remetincu. Samo u jednome… Po njihovim izvješćima koja dolaze u Sabor o stanju u kaznionicama, samo prošle godine falilo je 450. Od nove godine, puno nam je kolega otišlo u mirovinu pa pretpostavljamo da je potrebno 500 ili više”, pojašnjava predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Nastavlja kako su samo četiri pravosudna policajca došla u zatvor Remetinec. “Imate Lepoglavu, ove godine neće se nitko zaposliti – 25 ljudi otišlo je u mirovinu, a samo šest sa strane na tri mjeseca koji će tamo raditi. A da ne govorim o Puli, Zadru… Nitko neće raditi ovaj naš posao”, pojašnjava.

Zato tražite veće plaće, upitan je.

“Tražili smo minimalno 15 posto. Pismeno smo se obratili ministru, rekli smo mu usmeno – odgovora nema”, kaže. Prema zakonu iz 2021., pojašnjava, trebali su dobiti Uredbu o zvanjima i Uredbu o koeficijentima što sada nemaju.

“Imali su dvije godine da nam daju neke bolje koeficijente, da nam daju… Ništa. Oni su to selektivno radili u našem ministarstvu. Medicinskom osoblju dali su veći koeficijent jer ih nema, informatičarima isto, vozačima… Mi nemamo ništa protiv, dajte i njima, ali gdje smo mi? Uvijek čekamo, u nekom smo redu. Svi nas izbjegavaju”, navodi.

Ostatak gostovanja možete preslušati u nastavku.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner