PREDSJEDNIK ŠIBENSKO-KNINSKOG HDZ-a: Tko ne plati članarinu, ne može na izbore

Autor:

Šibenik 22.12.2016 - Komentirajuæi medijske izjave najviših dužnosnika HDZ-a o uvoðenju reda u financije te stranke, otpuštanju viška zaposlenih te najavu glavnog tajnika Gordana Jandrokoviæa da æe HDZ tijekom iduæe godine vratiti sve dugove i poèeti poslovati u plusu, predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujiæ upozorio je u èetvrtak da neredoviti platiše èlanarina neæe moæi raèunati na kandidaturu na listama na lokalnim izborima u proljeæe iduæe godine. Na arhivskoj fotografiji Nediljko Dujiæ tijekom obilježavanja Dana pomoraca u Šibeniku 6.12.2016. godine. 
foto HINA/ ua

Komentirajući medijske izjave najviših dužnosnika HDZ-a o uvođenju reda u financije te stranke, otpuštanju viška zaposlenih te najavu glavnog tajnika Gordana Jandrokovića da će HDZ tijekom iduće godine vratiti sve dugove i početi poslovati u plusu, predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić upozorio je u četvrtak da neredoviti platiše članarina neće moći računati na kandidaturu na listama na lokalnim izborima u proljeće iduće godine.

U Šibeniku HDZ zapošljava samo administrativnu tajnicu koja je na raspolaganju županijskoj i svim gradskim i općinskim organizacijama. Također, jedna je žena zaposlena prije dvije godine u stranačkoj ‘bazi’ u Kninu, ali njezinu plaću osigurava središnjica stranke prema posebnoj odluci Predsjedništva HDZ-a da u Kninu i Vukovaru zaposle po jednu osobu.

Tijekom protekla dva desetljeća, lokalni HDZ imao je na plaći više osoba, ali predsjednik županijske organizacije Nediljko Dujić kaže da je to prošlo svršeno vrijeme.

“Gotovo je s praksom iskorištavanja stranke koja se u doba izbora treba orijentirati na volontere, a ne zapošljavati. Financiramo se iz onoga što dobijemo iz proračuna gradova i općina sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka te od članarina i tu treba uvesti reda. Onaj tko nije sposoban izdvojiti tih 10 kuna mjesečno, neće na lokalnim izborima dogodine moći biti na listama i oko toga nema kompromisa”, izjavio je za Hinu Dujić.

“Nema logike da netko ima koristi od stranke, a ne plaća članarinu i zato takvi nemaju što tražiti na listama”, dodao je predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije.

“U prošlosti se događalo da netko četiri godine bude direktor javnog poduzeća, dakle na političkoj funkciji, a da uopće nije plaćao članarinu. Ta vremena su sada iza nas. Općenito, treba uvesti reda u stranačke financije, uvesti transparentan sustav i zauvijek prekinuti s praksom financiranja iz tko zna kakvih izvora”, zaključuje Dujić čija županijska organizacija ima godišnje na raspolaganju oko 700.000 kuna iz lokalnih proračuna i od članarina.

Članovi plaćaju 10 kuna mjesečno, studenti i umirovljenici po pet kuna, a dio ljudi oslobođen je plaćanja jer pripadaju različitim socijalnim kategorijama. Po 5 posto od plaće, na stranački račun skida se od plaće svim dužnosnicima, županu, gradonačelnicima i načelnicima, vijećnicima, direktorima i ostalima na političkim funkcijama.

Od oko 10.000 članova u Šibensko-kninskoj županiji, Dujićeva je procjena, njih oko 3.000 neredoviti su platiše članarina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)