Predsjednik parlamenta Kirgistana odstupio nakon nereda

Predsjednik parlamenta Kirgistana Dastan Žumabekov odstupio je u srijedu, nakon što su prosvjednici, nezadovoljni službenim rezultatima izbora, zauzeli vladine zgrade, prenosi agencija TASS.

 

TASS navodi, pozivajući se na službu za medije parlamenta, da je Žumabekov podnio ostavku. Ranije je javljeno i da su rezultati parlamentarnih izbora održanih u nedjelju poništeni te da će biti organizirani novi, iako je nejasno tko bi ih organizirao i tko bi vladao u međuvremenu.

Opozicijske su skupine poručile ranije u utorak da su preuzele vlast u Kirgistanu, nakon zadobivanja kontrole nad vladinim zgradama u strateški važnoj srednjoazijskoj državi.

Predsjednik Soronbaj Ženbekov kazao je da se njegova zemlja, koja je blizak saveznik Rusije, suočava s pokušajem državnog udara.

Dva su kirgistanska predsjednika srušena u pobunama u posljednjih 15 godina.

Ženbekov je pozvao na smirivanje te je naredio pripadnicima snaga sigurnosti da ne pucaju u prosvjednike, nakon što je u prosvjedima po noći poginula jedna osoba, a 590 ih je ranjeno.

Kirgistan, koji graniči s Kinom, dugo je poprište geopolitičke borbe između Moskve, Washingtona i Pekinga.

Ruska vojna baza je smještena u toj zemlji, a kirgistanske vođe i glavne opozicijske skupine tradicionalno su podržavali bliske veze s Rusijom.

U ponedjeljak je policija koristila suzavac i vodene topove protiv tisuća prosvjednika koji su zahtijevali poništenje rezultata parlamentarnih izbora.

Zapadni promatrači navode da su izbori, na kojima je većina mjesta pripala dvama strankama bliskim predsjedniku, obilježeni kupovinom glasova.

 

Komentiraj