Predsjednik ORaH-a Luka Keller pozvao je u utorak europarlamentarca Davora Škrleca, koji je nedavno istupio iz stranke, da prepusti svoje mjesto u Europskom parlamentu bivšoj predsjednici ORaH-a Mireli Holy, jer je upravo zahvaljujući njoj postao europarlamentarcem.

Keller je na konferenciji za novinare podsjetio da je Škrlec izborio mandat u EU parlamentu kao drugi na listi iza Holy, koja je osvojila 60.000 glasova, a Škrlec svega 2000, pa bi bio red da svoje mjesto ustupi Holy.

“Nisam iznenađen njegovim odlaskom, premda sam poduzeo korake da do toga ne dođe, zatražio sam suradnju i podršku pred Klubom zastupnika Zelenih u EU parlamentu. Nismo tražili financijsku podršku, osim 1200 kuna koje nam pripadaju prema statutu stranke, pa iako u Bruxellesu Škrlec prima plaću od 7000 eura i ima 21.000 eura na raspolaganju za troškove svojeg Ureda, od toga ORaH neće imati ništa”, rekao je.

Keller  je istaknuo da je Škrlec otišao u vrijeme kada su se zajedno trebali boriti za održivu Hrvatsku i ustvrdio kako nije istina da su unutarstranački izbori provedeni bez poštivanja odredbi Statuta, sučeljavanja i primjerenog predstavljanja kandidata, naglašavajući da je Škrlec o svemu bio obaviješten.

“U 39 dana, koliko sam predsjednik ORaH-a, obišao sam cijelu Hrvatsku i razgovarao sa članovima, te smo se pripremali za lokalne izbore. Stranačke financije su u jako teškom stanju, dočekala me blokada računa zbog 30.000 kuna manjka, na što sam reagirao donacijom 12.000 kuna i pozivom članovima da pomognu malim donacijama kako bi mogli nastaviti s radom”, rekao je.

ORaH-ova rješenja za hrvatsku poljoprivredu su dugoročnija od Vladinih, jer ne želimo brzi profit koji donosi devastaciju zemlje GMO-om, nego poticanje malih i srednjih poljoprivrednika koji će uzgajati zdravu i ekološku hranu, istaknuo je Keller.

Kritizirao je najavu okrupnjavanja zemljišta na 10.000 hektara za nepoznatu inozemnu kompaniju, dok se hrvatskim poljoprivrednicima, primjerice “Žitu”, takav ustupak ne može napraviti, te upozorio na štetnost ulaska “Monsanta” i GMO-a u hrvatsku poljoprivredu.

Nedopustivo je privatiziranje vodoprivrednih poduzeća, jer je voda interes svih građana, a Vlada ne smije biti lobist korporacija, poručuje Keller.

Komentiraj