Predsjednik opatijskoga Gradskog vijeća Robert Kurelić iz Akcije mladih

HINA /

Novi predsjednik opatijskoga Gradskog vijeća je Robert Kurelić iz Akcije mladih, a za njegov izbor je glasovalo 15 vijećnika i to sedam iz koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-PGS-Reformisti-HSS, šest nezavisne liste Ive Dujmića i dva Akcije mladih, a dvoje vijećnika HDZ-a bili su suzdržani, odlučeno je na konstituirajućoj sjednici održanoj u ponedjeljak.

Robert Kurelić je nakon izbora izrazio nadu da će vijeće biti platforma za dijalog i razmjenu mišljenja.

Velika želja mi je da se stvori novo ozračje u kojem svi vijećnici imaju pravo na iznošenje svojih stavova oko programa i razvoja grada, s ciljem da Opatija postane u punom smislu otvoren i pametan grad te pravi servis svojim građanima, kazao je.

Za potpredsjednike vijeća izabrani su Dušan Mušćo (HSU) i Filip Vlah (Nezavisna lista Ive Dujmića).

Obrazlažući razloge suzdržanosti pri glasovanju o predsjedniku opatijskoga Gradskog vijeća Marko Ćorić (HDZ) naveo je kako je prijedlog izbora Roberta Kurelića rezultat političke trgovine, kao protuusluga za podršku Fernandu Kiriginu (SDP) u drugom krugu izbora za gradonačelnika. No, istaknuo je kako ne misli ništa loše osobno o Kureliću.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je na kraju konstituirajuće sjednice izrazio nadu da u Gradskom vijeću u ovom mandatu neće biti “političkog prepucavanja, neargumentiranog blaćenja izvršne vlasti i grube retorike kao u proteklom mandatu”.

Opatija mora biti među prvim gradovima u Hrvatskoj po brizi za mlade i starije građane, po poticanju zapošljavanja te treba težiti tome da bude jedan od najboljih gradova za život građana, rekao je. Za to treba učiniti zaokret u djelovanju upravnih tijela, komunalnim društvima i ustanovama grada te je potreban reorganizacija gradske uprave koju ću predložiti Gradskom vijeću, dodao je Dujmić.

U izborima za gradonačelnika Opatije najviše glasova u prvom krugu dobili su dotadašnji gradonačelnik Ivo Dujmić i njegov bivši zamjenik Fernando Kirigin, a razlika je bila samo jedan glas više za Kirigina. U drugom krugu je pobijedio Dujmić s prednošću od pedesetak glasova. Dujmić je istupio iz članstva SDP-a, nakon što ga ova stranka nije nominirala kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu nego je odabrala Kirigina. Dujmić je na izborima nastupio samostalno, sa svojom nezavisnom listom i ostvario pobjedu kao gradonačelnik, a u Gradskom vijeću je dobio šest mjesta naspram sedam SDP-ove koalicije.

Komentiraj