PREDSJEDNIK OBRTNIČKE KOMORE: “Tko će otvoriti u ponedjeljak? Pa još ne znamo, čekamo upute”

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec komentirao je jutros za HRT popuštanje mjera, koje je jučer najavila Vlade.

Ranogajec kaže da su obrtnici jedva čekali da krenu barem postepena uvođenja u posao, ali također ističe zabrinutost mnogih zbog nejasnih uputa pod kojim će se uvjetima neke djelatnosti moći obavljati.

“Tražili smo da 3-5 dana prije saznamo koji su uvjeti kako bi se mogli pripremiti. Sad imate situaciju da u ljekarni možete kupiti samo dvije maske. To znači da obrtnik koji ima 3 ili 5 zaposlenih neće moći organizirati svoj posao”, objasnio je predsjednik HOK-a i zamolio nadležne da se što prije saznaju uvjeti i gdje će moći nabaviti zaštitna sredstva.

“Spremnost i raspoloživost nije isto. Mi maske trebamo prije sedam dana, a ne za sedam dana. Meni je žao što neki otvoreni trgovački lanci prodaju dječju robu, a naši obrtnici nisu smjeli”, komentirao je Ranogajec.

“U dijelu koji se tiče mjera obrtnici su ušli u mjere i mi smo zadovoljni. Jedva smo čekali krenuti u posao, ali zbog nejasnoća oko toga kako ćemo raditi zabrinuti smo. Mi smo u svojim istupima tražili da barem 3 do 5 dana saznamo uvjete u kojima ćemo krenuti. Dok se ne uvedu pravila, molim da svi koji u javnom prostoru nešto govore, da u javnom prostoru ne govore koliko će se morati trošiti. Vikend ide, gdje ćemo nabaviti sredstva?”, pita se.

“Ja u nedjelju nemam gdje nabaviti zaštitna sredstva. Gdje da ih ja nabavim u nedjelju? Sve je to trebalo biti riješeno. Kako će djelatnici koji imaju malu djecu doći na posao? To je problem. Oni će danas propisati kako moramo raditi, ali gdje ćemo za vikend nabaviti sve. Mi ne možemo živjeti s nulom na računu, jedva čekamo početi raditi, ali kako kad ne znamo ništa. Kasni ono što je nama veoma bitno. Opet prijeti da gledamo kako će pečatiti obrte”, rekao je Ranogajec.

Na kraju je poručio: “Digao se revolt u obrtničkom sektoru zbog toga. A tko će otvoriti u ponedjeljak? Pa još ne znamo, čekamo upute! Kako da ljudi znaju tko će otvoriti ako ne znaju što sve moraju nabaviti? Što ako moramo uložiti puno novaca da bismo radili? Ništa se ne zna. Mi smo spremni, želimo raditi, želimo uvjete!”

Komentiraj