Predsjednik Milanović ne dolazi na saborsku raspravu o Zlati Đurđević

Predsjednik Zoran Milanović neće u četvrtak doći u Sabor na raspravu o njegovoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlati Đurđevićm, priopćili su iz Ureda predsjednika.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović ispunio je svoju ustavnu ovlast predlaganjem prof. dr. sc. Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda RH i stoga nema razloga za dolazak u Hrvatski sabor.

Odluka o izboru predsjednice Vrhovnog suda RH sada je na zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Sabor će, podsjetimo, u četvrtak raspravljati, a dan kasnije i glasati o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Sporenje predsjednika države i premijera oko toga tko bi trebalo preuzeti čelu poziciju Vrhovnog suda, nakon što sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi sredinom srpnja istekne mandat, traje već mjesecima i dosad nije dovelo do konsenzusa.

Za HDZ Đurđević je neprihvatljiva kandidatkinja jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izvan javnog poziva, a ne sviđa im se ni njezin program, dok predsjednik Milanović smatra da je ona najbolji izbor.

Da je Đurđević dobar izbor drže i Reformisti, inače koalicijski partner HDZ-a.

Od opozicije Đurđević podržavaju SDP i platforma Možemo, ali ne i Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti. Most pak smatra da se predsjednik i premijer moraju dogovoriti o kandidatu.

Zlatu Đurđević, kao ni jednog drugog kandidata koji se javio na ponovljeni javni poziv Državnog sudbenog vijeća, nije podržao saborski Odbor za pravosuđe nakon što je saslušao njihove programe.

Prethodno Opća sjednica Vrhovnog suda također nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od prijavljenih kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Ako Sabor ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Komentiraj