Predsjednik Južne Koreje bit će drugi azijski lider u posjetu kod američkog predsjednika Bidena

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in postat će drugi svjetski lider i ujedno i drugi Azijac kojeg će predsjednik Joe Biden dočekati u Bijeloj kući u petak, što je znak potpore koju Washington pridaje regiji u nastojanju da se suprotstavi kineskom utjecaju.

Osim o višegodišnjem nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje, saveznici će razgovarati o regionalnoj sigurnosti, suradnji u visokotehnološkim industrijama, naporima u suzbijanju pandemije koronavirusa i načinima za jačanje djelovanja na klimatske promjene.

Moon se, pod pritiskom pandemije koronavirusa, nada da će osigurati sporazum s Washingtonom o opskrbi cjepivima protiv covida-19, dok će administracija Bidena tražiti pojačane klimatske obveze od Seula.

Washington bi također želio dobiti izravnu izjavu predsjednika Južne Koreje o sve asertivnijem ponašanju Kine u regiji.

Prvi strani lider koji je posjetio Washington bio je japanski premijer Yoshihido Suga, kada je Biden također nastojao predstaviti jedinstveni front prema Pekingu.

No Seul je oprezan iz straha da ne naljuti Kinu, svog najvećeg trgovinskog partnera.

Moon se nada da će posjetom Washingtonu pružiti novi poticaj svojem snu o izgradnji mira sa Sjevernom Korejom, no američki su dužnosnici, iako su rekli da će Sjeverna Koreja biti glavni dio rasprava, umanjili mogućnost nekog značajnijeg rezultata razgovora po tom pitanju.

Južnokorejske dužnosnike razveselila je Bidenova revizija politike prema Sjevernoj Koreji koja traži usredotočenost na praktične diplomatske korake za smanjenje napetosti, zadržavajući konačni cilj uvjeravanja Pjongjanga da odustane od nuklearnog oružja.

No, pandemija, ekonomski i politički izazovi i krize smanjili su važnost rješavanja pitanja Sjeverne Koreje.

Predsjednik Južne Koreje nastoji osigurati bržu isporuku cjepiva protiv covida-19 proizvedenih u SAD-u radi osiguravanja zaliha.

Bijela kuća priopćila je da će Moon i Biden razgovarati o tome kako Sjedinjene Američke Države mogu podržati borbu Seula protiv covida-19 i načinima zajedničkog jačanja globalne proizvodnje cjepiva.

No, još se ne zna hoće li biti dovoljno cjepiva i za Južnu Koreju kada SAD počnu isporučivati ​​desetke milijuna doza koje su obećale distribuirati diljem svijeta.

Komentiraj