FaH

PREDSJEDNIK I KOMIČAR: Gvatemala polaže nadu u atipičnog kandidata

Gvatemalci su u nedjelju na prvom krugu predsjedničkih izbora svoje povjerenje darovali komičaru bez političkog iskustva, pokazali su djelomični rezultati nakon 39,53 posto prebrojanih glasova.

Glumac komičar i televizijski zabavljač Jimmy Morales (46), kandidat stranke FCN-Nacion (desnica), skupio je 26,20 posto glasova.

Prednjači ispred poslovnog čovjeka, milijunaša Manuela Baldizona (45) iz stranke Demokratska sloboda koji je dobio 18,67 posto glasova.

Ako se rezultati potvrde, Morales i Baldizon morat će se suočiti u drugom krugu izbora 25. listopada.

Bivša prva dama Sandra Torres (59), koju podržava Nacionalni savez nade (UNE, socijaldemokrati), bila bi u tom slučaju eliminirana s 17,36 posto glasova.

“Ukupan odaziv iznosit će 68-70 posto”, kazao je Julio Solorzano, član izbornog povjerenstva, što je brojka slična onoj iz 2011.

Glasovanje se odvijalo u miru i nije došlo do masovnog neizlaska na izbore od kojeg se strahovalo zbog korupcijskih skandala koji potresaju zemlju i zbog kojih stanovništvo prosvjeduje od travnja.

No, iako su masovno glasovali, gvatemalski birači pokazali su da im je dosta stanja kakvo vlada u zemlji, odabirući atipičnog kandidata.

Nekoliko dana prije izbora ostavku je dao konzervativni predsjednik Otto Perez koji je potom pritvoren zbog sumnji u korupciju.

Komentiraj