Predsjednik HAZU čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik (HAZU) Velimir Neidhardt čestitao je danas Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

“S ponosom se i nakon četvrt stoljeća sjećamo oslobodilačke vojno-redarstvene operacija Oluja, kojom je uspostavljen ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske nad dotad okupiranim dijelom teritorija, nakon što su propali brojni pokušaji da se to ostvari mirnim putem”, poručio je Neidhardt.

Dodaje kako je Oluja označila kraj četverogodišnjih ratnih strahota te je suzbila teror srpskih okupatora koji su na okupiranom području Hrvatske tjerali i ubijali hrvatsko stanovništvo, pljačkali i razarali hrvatsko kulturno i prirodno blago te napadali gradove i sela.

“Oluja je također spasila bihaćku enklavu kojoj je prijetila sudbina Srebrenice i otvorila put prema kraju rata u Bosni i Hercegovini i Daytonskom sporazumu, kao i prema mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja”, navodi se u priopćenju.

Naglasio je kako su pobjedom 5. kolovoza 1995. zauvijek poraženi zločinački planovi o stvaranju Velike Srbije na hrvastkim područjima te kako je Hrvatska, unatoč brojnim žrtvama i razaranjima, iz rata izašla kao pobjednica.

“Time je uspješno okončana mukotrpna borba brojnih hrvatskih naraštaja za slobodu Hrvatske, i započeo proces njenog razvoja te učvršćenja slobodnog i demokratskog društva koje prihvaća sve hrvatske različitosti i suočava se sa svim suvremenim izazovima”, stoji u priopćenju.

Neidhardt je pozvao sve da 5. kolovoza odaju trajnu zahvalnost pobjedonosnim hrvatskim braniteljima i svima koji su u prošlosti žrtvovali svoje živote za hrvastku slobodu, samostalnost i bolju budućnost.

Komentiraj