EPA/CHEMA MOYA

PREDSJEDNIK EP-A “Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u ponedjeljak je sudjelovao na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu.

Ranije ujutro na svom je Twitter računu objavio kako osjeća moralnu dužnost, s trobojnicom u srcu, da dođe na komemoraciju na Dan sjećanja za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi portal Index.

Na Facebooku je u isto vrijeme objavio video postavljanja vijenaca u Monrupuinu. “Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od strane onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu”, napisao je.

Tajani je na komemoraciji u Basovizzu održao govor u kojemu je rekao kako Trst simbolizira nacionalni identitet Talijana. Dodao je kako su ljudi Trsta bili puni života u razdoblju nakon rada iako su puno patili te iako su bili prisiljeni da napuste područje na kojemu su živjeli. “Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i stoga danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo izbjeći da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu. Ovdje smo kako bismo odali počast palima, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna”, rekao je.

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”, zaključio je.

Komentiraj