Hrvatska u Bruxellesu i Europskom parlamentu može računati na izrazito važnog prijatelja koji je na njezinoj strani, poručio je u petak predsjednik te institucije Antonio Tajani na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Hrvatska u Bruxellesu i EP-u može računati na izrazito važnog prijatelja koji je na njihovoj strani”, rekao je je talijanski političar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Plenkovićem.

Tajani, koji pripada Europskoj pučkoj stranci kao i Plenković, je izrazio zadovoljstvo što je njegov bivši kolega iz Europskog parlamenta premijer države koja je važna za stabilnost cijele regije, te mu je čestitao na ubrzanom rastu hrvatskog gospodarstva.

“Europska unija će čvrsto stajati uz Hrvatsku, u prvom redu radi gospodarskog rasta, ali i smanjenja nezaposlenosti mladih”, poručio je predsjednik EP-a.

Naglasio je kako je stabilnost Hrvatske izrazito bitna u okviru EU-a jer se ne smije dopustiti populizmima da destabiliziraju jugoistok Europe i cjelokupno europsko područje.

Hrvatska je iznimno bitna i kao čimbenik na Balkanu gdje su rizici vrlo veliki, prvenstveno što se tiče povratka boraca Islamske države iz Sirije i Iraka, ali i za sigurnost Mediterana na kojem pomaže u rješavanju pitanja migranata i obrane od terorizma, smatra Tajani.

Obvezao se da će se založiti da vremensko razdoblje ulaska Hrvatske u schengensko područje bude što kraće, te je naglasio kako je premijer Plenković pokazao veliku otvorenost i spremnost na dijalog s hrvatskim manjinama.

“To je iznimno važno za Europski parlament koji štiti sve manjine i po tom pitanju mogu reći da je Hrvatska učinila stvarno velik napredak, odnosno da je predvodnik u zaštiti manjina”, rekao je predsjednik EP-a, dodavši kako mu je to ranije u petak potvrdio i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin.

Plenković je istaknuo kako je s Tajanijem razmotrio nekoliko ključnih tema koje su na dnevnom redu europskih institucija, poput jačanja unutarnje i vanjske sigurnosti i sprječavanja terorističkih napada te temeljnih socijalnih i gospodarskih pitanja, kao i jačanja demokratskog legitimiteta institucija.

Premijer je zbog “ohrabrujućih pokazatelja” koje Hrvatska ima u ovom trenutku glede rasta gospodarstva i stabilizacije financijskog sustava izrazio uvjerenje da će Europska komisija idućeg tjedna preporučiti Europskom vijeću da sredinom lipnja omogući izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog deficita.

“Time naš međunarodni rejting, kad je riječ o povoljnim kamatama i izlasku na međunarodna tržišta, dobiva jednu sasvim novu dimenziju”, rekao je Plenković koji je s Tajanijem razgovarao i o proširenju EU-a na jugoistok Europe, te potpori susjednim državama u nastavku reforma i putu prema članstvu.

Komentiraj