Predsjednik DSV-a: “Do ponoći su zaprimljene tri prijave za čelnu osobu Vrhovnog suda”

U ponoć je istekao rok javnog poziva za čelnu osobu Vrhovnog suda. Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao prijave koje su dosad dobili.

Milković je potvrdio da su do ponedjeljka zaprimljene tri prijave. “Jedna je kolegica pravnica iz Splita Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do danas u ponoć, pa se može dogoditi da stigne još neka prijava poštom”, rekao je Milković.

Prijave poštom, kaže, čekat će do srijede, do kraja radnog vremena.

Potvrdio je da će sve prijave biti poslane Uredu predsjednika Republike. “Moglo se još nekih dodatnih stvari preciznije urediti, ali iza svega stoji politička volja i dogovor Pantovčaka i Banskih dvora, neovisno o zakonu”, rekao je Milković o postojećem zakonu koji propisuje izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Kaže da ga nije iznenadilo što prijava Zlate Đurđević još nije stigla. “Kolegica rekla da još uvijek piše prijavu. Tako da još uvijek može stići njena prijava”, istaknuo je.

Ako ovaj javni poziv ne bi uspio, raspisao bi se novi javni poziv, tvrdi Milković. “Trebali bismo dobiti obavijest predsjednika Republike da njegova kandidatkinja nije dobila dovoljan broj glasova ili bismo čekali službenu obavijest Sabora”, objasnio je.

O izboru pedsjednika zagrebačkog Županijskog suda kaže da se često zna dogoditi da DSV u prvom natječaju odmah ne izabere osobu koju će imenovati za predsjednika suda. “Sud i dalje funkcionira, ima svog vršitelja dužnosti. Nitko od kandidata zasad nije uspio skupiti 6 glasova koliko mu je potrebno za izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu”, rekao je.

Komentiraj