Predsjednik Bundestaga kritizirao način nominacije Von der Leyen

Predsjednik njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unije CDU) izrazio je razumijevanje za kritiku načina na koji je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) nominirana za predsjednicu Europske komisije, no ipak je podržao njenu niminaciju.

„Ja dijelim kritiku po kojoj je izbor Von der Leyen bio čudan i iznenađujuć i svakako nije bilo pametno odluku donijeti u tako uskom krugu“, rekao je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za dnevnik Augsburger Allegemeine od petka.

On je, unatoč tomu, podržao nominaciju aktualne njemačke ministrice obrane i pozvao zastupnike Europskog parlamenta da učine isto.

„Vjerujem da će Ursula von der Leyen biti dobra predsjednica Komisije, ali ne znam hoće li biti i izabrana“, rekao je Schaeuble.

Izbor Von der Leyen kritizirale su njemačke oporbene stranke, ali i SPD, manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel. Kritika dolazi i iz samih redova CDU-a.

„Predsjednici država i vlada članica Europske unije su se svjesno okrenuli protiv želja Europskog parlamenta. Zato je potpuno neizvjesno hoće li Von der Leyen biti izabrana“, rekao je predvodnik zastupnika CDU-a za saveznu pokrajinu Baden-Wuerttemberg Axel Fischer.

Predsjednik desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen najavio je na javnom servisu ZDF da njegova stranka neće podržati izbor demokršćanske političarke.

Komentiraj