Predsjednički kandidati Jeremić i Janković o Nikoliću i Vučiću

Srdjan Ilic/PIXSELL

Kandidati za predsjednika Srbije Saša Janković i Vuk Jeremić ocijenili su neshvatljivim da aktualnog šefa države Tomislava Nikolića iz vladajuće stranke, čiji je bio predsjednik, sada nazivaju “stranim plaćenikom koji ruši zemlju”, prenose beogradski mediji.

“Nepojmljivo je, užasno je, nemam jaču riječ, a treba mi, da za šefa države režimski tabloidi tvrde kako ga plaća inozemstvo, a državni dužnosnici, ponovno iz njegove stranke i koalicije, izjavljuju da on – ruši zemlju. Netko za to u državi treba odgovarati, ali mi nemamo državu”, rekao je Janković za list Kurir.

Bivši pučki pravobranitelj naveo je da bi, da je još na toj dužnosti, ustao načelno protiv tog zastrašivanja stanovništva, jer tvrdnja da im predsjednik države “radi o glavi”, izaziva paniku među građanima.

“Ali ne bi me slušali, oni ne slušaju ni zakon, ni razum, samo jačeg od sebe”, naveo je Janković dodavši kako “i taj argument treba prihvatiti kako bi se Srbija spasila od onih koji ne znaju snositi odgovornost”.

Janković je, komentirajući kandidaturu premijera Aleksandra Vučiča, podsjetio da je Vučić ranije čvrsto obećavao da neće biti kandidat niti ga predsjednički izbori zanimaju.

“Vučić nikada nije radio to što priča, niti pričao to što misli. On ne zna što je država i ne shvaća koliku štetu nanosi. Posljedice su već izuzetno teške”, upozorio je Janković.

Za vlastitu kampanju je rekao da nema financijere, svjetske marketing stručnjake, ni priliku za pojavljivanje u režimskim medijima.

“Moj jedini adut, vjerujem – pobjednički, jesu ljudi koji misle svojom glavom, a kampanja se razlikuje od drugih, nije savršena, ali je dobra”, kaže Janković i poručuje: “pokazat ćemo da smo jači”.

Komentirajući jednog od protukandidata – bivšeg šefa diplomacije Vuka Jeremića, Janković kaže da je on “odličan mladi političar s iskustvom u diplomaciji i međunarodnim odnosima”.

Janković je naglasio “potpuno nespornim” koga bi on osobno odabrao ako bi morao birati između Jeremića s jedne strane, a s druge Šešelja, Nikolića, Vučića i bilo koga iz te “obitelji Topalović” jer , rekao je Janković aludirajući  na kultni film “Maratonci trče počasni krug”, oni već pet godina recikliraju stare ideje i prodaju ih kao novi mrtvački kovčeg”.

Istodobno, Vuk Jeremić uvjeren je da Aleksandar Vučić ne može pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora, čak ni pod ovakvim izbornim uvjetima koji su, smatra, “daleko od regularnih”.

“On to zna i zato je svakim danom sve nervozniji i agresivniji. Najbolji dokaz je to što nije imao živaca da se dogovori s Tomislavom Nikolićem i ukaže mu minimun poštovanja”, ocijenio je Jeremić za beogradske medije.

Jeremić je dodao da se ta nervoza vidi i po TV nastupima Vučića, njegovom svađalačkom tonu, vrijeđanjima novinara.

“Tako ne bi mogao razgovarati sa mnom, ali vjerujem da se neće usuditi izići na televizijski dvoboj”, rekao je Jeremić za list Alo.

Komentiraj