EPA/STR

Predsjednički izbori u Nigeriji odgođeni za tjedan dana

Predsjednički izbori u Nigeriji, koji su se trebali održati u subotu, odgođeni su za tjedan dana, rekao je čelnik tamošnjeg izbornog povjerenstva, samo par sati prije nego su se trebala otvoriti glasačka mjesta.

U obraćanju novinarima rano u subotu, čelnik Nezavisnog nacionalnog izbornog povjerenstva (INEC) Mahmood Yakubu rekao je da je odgoda potrebna kako bi se održali “slobodni i pošteni izbori”.

“Povjerenstvo je došlo do zaključka da održavanje izbora kao što je bilo predviđeno više nije izvedivo. Shodno tome, povjerenstvo je odlučilo da će odgoditi izbore za predsjednika i parlament za subotu, 23. veljače 2019.”, rekao je Yakubu.

Odgoda će omogućiti povjerenstvu da točno utvrdi probleme kako bi se “zadržala kvaliteta naših izbora”, dodao je.

Predsjednik Nigerije Muhammad Buhari pred sobom ima vrlo tijesnu izbornu utrku u najvećoj ekonomiji Afrike, najvećem proizvođaču nafte i najmnogoljudnijoj zemlji na kontinentu, gdje mu je glavni oporbeni protukandidat poslovni čovjek i bivši potpredsjednik Atiku Abubakar.

Predsjednički izbori 2011. i 2015. također su bili odgođeni zbog logističkih i sigurnosnih problema.

Buhari je odmah osudio glavnu oporbenu stranku Narodnu demokratsku stranku (PDP) i kritizirao izborno povjerenstvo za odgodu izbora, dok je PDP izrazio žaljenje zbog odgode.

Postoje naznake “da je odgoda orkestrirana u dogovoru s glavnom oporbenom strankom, PDP, koja nikad nije bila spremna za ove izbore”, rekao je Buharijev glasnogovornik, dodajući kako se nada da će INEC “ostati neutralan i nepristran”.

Za mjesto predsjednika Nigerije natječu se 72 kandidata, a favoriti su Buhari i Abubakar.

Po nigerijskom listu Daily Post do odgode je došlo nakon što je u uredima INEC-a više puta došlo do paleža.

Glasački listići za senatorske položaje u dvije regije također su nestali, dodaje list.

Komentiraj