EPA/ANDY RAIN

PREDSJEDNIČKI IZBORI Trumpova pobjeda Obamin poraz

Neočekivan ulazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću pljuska je Baracku Obami, koji je prije osam godina postao prvim američkim predsjednikom obećavajući ujedinjenje nacije.

Gledano iz političkog kuta, poraz Hillary Clinton sigurno je udarac Obami, koji je snažno podržavao svoju bivšu državnu tajnicu, obilazeći zemlju i služeći se karizmom i šarmom koji mu inače često nedostaju ne bi li privukao birače.

No, osim što je riječ o porazu u tipičnoj bitki između dviju velikih američkih političkih stranaka, uspjeh 70-godišnjeg građevinskog poduzetnika velik je i osobni udarac za Obamu.

Čini se da taj uvijek smireni, promišljeni i optimistični predsjednik nije razumio velik dio američkog biračkog tijela niti uvažio njegove instinkte, strahove i brige.

Doista, čini se da Obama nije prepoznao način na koji diše ta druga Amerika, svijet bjelačke radničke klase koja se osjeća zaboravljenom i izigranom u brzim promjenama koje donosi globalizacija i sve više multikulturalnom društvu.

Kratkoročno, Obama, koji u siječnju odlazi s dužnosti uz i dalje veliku potporu u javnosti, trebao bi se zapitati što će ostati od njegove ostavštine nakon Trumpove vladavine.

Trump je obećao da će poništiti ili reformirati mnoge ključne Obamine inicijative, kao što su reforma zdravstvenog sustava, popularno zvani Obamacare, bitka protiv klimatskih promjena i Pariški sporazum o klimi te Transpacifičko partnerstvo (TPP).

Obama je otvoreno upozorio da je Trump opasnost za demokraciju jer je nepredvidljiv i izvan kontrole.

“Ne možemo si ga dopustiti. Ne možemo! Ne možemo!”, rekao je u Las Vegasu prije nekoliko dana.

A onda je Obama dočekao da se priprema predati Bijelu kuću svojem bivšem protivniku Trumpu.

Komentiraj