PREDSJEDNIČKI IZBORI: Trump u Gettysburgu izložio svoj program za prvih 100 dana

FaH

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je u subotu otkrio prve mjere koje bi poduzeo u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima, a njegov program bi predstavljao ozbiljan zaokret u odnosu na Obamino doba i omogućio bi, tvrdi milijarder,  otvaranje 25 milijuna radnih mjesta u 10 godina.

Tijekom skupa u gradu Gettysburgu u Pennsylvaniji, poslovni čovjek je izložio svoj program i naveo prve odluke ukoliko uđe u Bijelu kuću, a većinom se radi o mjerama koje je spominjao posljednjih mjeseci.

Trump je obećao “isušiti močvaru u Washingtonu” i zamijeniti je “novom vladom naroda, od naroda i za narod” oponašajući čuveni govor Abrahama Lincolna održanom 1863. u ovom povijesnom gradu, pozornici jedne od najvažnijih bitaka Građanskog rata.

“Moj plan djelovanja za 100 dana za povrat snage Americi. To je ugovor između Donalda J. Trumpa i američkih birača i on vraća poštenje i odgovornost u Washington”, rekao je.

U obnovi političke klase, republikanac želi uvesti ograničenje broja zastupničkih mandata u Kongresu. Na gospodarskom planu želi nove pregovore o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) i izlazak Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Trump, tajkun nekretnina, također želi proširiti proizvodnju fosilne energije i ukinuti milijarde dolara isplata predviđenih za Ujedinjene narode u sklopu programa borbe protiv klimatskih promjena. On želi obustaviti imigraciju ljudi iz zemalja u kojima se ne mogu korektno provesti sigurnosne provjere i pokrenuti ekstremne kontrole na granicama, kao i izgradnju zida na granici s Meksikom.

Obećao je ukinuti zdravstveni sustav “Obamacare” sadašnjeg predsjednika Baracka Obame i predviđa 1000 milijarda dolara za infrastrukturu u sljedećih 10 godina. Trump također želi pojednostaviti porezni sustav, smanjiti poreze za srednju klasu za 35 posto i pojeftiniti troškove studiranja.

“Osmog studenoga će Amerikanci glasati za taj plan 100 dana za uspostavu blagostanja naše zemlje, osiguranja naših zajednica i porasta poštenja naše vlade. To je obećanje koje dajem i ako ćemo se pridržavati tog plana, imat ćemo vladu naroda, iz naroda, za narod”, zaključio je.

Komentiraj