Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump priprema se za stranačku konvenciju koja u ponedjeljak počinje u Clevelandu i na kojoj će biti službeno imenovan kandidatom stranke na predsjedničkim izborima u studenome.

Imućni biznismen, koji je tijekom kampanje pobijedio 16 republikanskih protukandidata, republikanskim će kandidatom za američkog predsjednika biti proglašen na kraju četverodnevne konvencije stranke.

Trump je u subotu predstavio svog potpredsjednika ukoliko uđe u Bijelu kuću, vrlo konzervativnog guvernera Indiane Mika Pencea, pojasnivši da je tog konzervativnog kršćanina izabrao kako bi ujedinio stranku koja se teško miri s nesvakidašnjim i spontanim istupima u javnosti. Bilo je to, ocjenjuje Reuters, svojevrsno priznanje da mu je potreban iskusni političar u pripremi za izbore 8. studenoga.

Pence se predstavio kao kršćanin, konzervativac i republikanac i to tim redosljedom. Za razliku od Trumpa, Pence je discipliniran, diskretan i uglađen. On je na početku podržavao ultrakonzervativnog Teda Cruza u kampanji na republikanskim predizborima i ne slaže se uvijek s Trumpom. Trumpovu ideju iz prosinca o zatvaranju zemlje za muslimane u sklopu borbe protiv terorizam je ocijenio “uvrijedljivom i neustavnom”.

Trumpov govor na konvenciji će biti najvažniji trenutak kampanje jer će ga na televiziji pratiti najveći broj gledatelja nego ikada prije, ocjenjuju analitičari.

“Ulog ne može biti veći. Očekujem da će to biti pripremljen govor, dobro razrađen i napisan provjerenim jezikom kako bi postigao maksimalan učinak”, kazao je republikanski strateg Matt Mackowiak.

“Kao majstor zabave, Trump zna da će morati biti izravniji u svojim porukama na konvenciji”, dodaje strateg Ron Bonjean.

Mora se, tvrdi, usredotočiti na probleme i jasno kazati što on može učiniti da bi se problemi riješili.

Na početku konvencije u ponedjeljak, govor bi trebala održati i njegova supruga Melania koja se u kampanji minimalno pojavljivala.

Komentiraj