Konzervativni kandidat za francuskog predsjednika Francois Fillon prestigao je svog glavnog konkurenta, centrističkog političara Emmanuela Macrona, pokazuju ankete u utorak, te se čini kako će se on suprotstaviti krajnje desnoj političarki Marine Le Pen u drugom krugu izbora u svibnju.

Ankete daju Filllonu najviše šanse za pobjedu na izborima, što ga vraća na poziciju koju je imao prije no što su prije četiri tjedna u javnost izašle optužbe o fiktivnom poslu koje je taj republikanac navodno namjestio svojoj supruzi.

Fillon je bio uvjerljivi favorit za Elizejsku palaču do kraja siječnja kad je pao u anketama nakon objave novina Le Canard Enchaine da je svojoj supruzi Penelope isplatio 500 tisuća eura za posao koji nije radila.

Televizija BFM tvrdi kako anketa Elabe, koju su naručili, pokazuje da će Le Pen, predstavnica protuimigrantskog i protueuropskog Nacionalnog Fronta, s lakoćom ući u drugi krug jer će u prvom krugu koji se održava 23. travnja imati između 27 i 28 posto podrške.

No i Fillon i Macron bi u drugom krugu prikupili glasove onoga koji od njih ostane u igri, te time lako pobijedili kandidatkinju ekstremne desnice – Macron s 59 posto prema 41, a Fillon s 56 posto prema njezinih 44.

Ankete stavljaju Macrona, bivšeg investicijskog bankara i ministra gospodarstva, na između 17 i 18 posto podrške u prvom krugu, a Fillona, bivšeg premijera, na između 21 i 21 posto.

 

Komentiraj