PREDSJEDNIČKI IZBORI: Clinton nastavlja kampanju u petak

FaH

Američka demokratska kandidatkinja za predsjedničke izbore Hillary Clinton trebala bi nastaviti kampanju potkraj ovog tjedna nakon što je uzela stanku zbog upale pluća, objavili su američki mediji.

Bivša američka državna tajnica nazočit će u petak ujutro u Washingtonu simpoziju posvećenom pravima Afroamerikanki, izvijestio je MSNBC.

Vođe njezine kampanje otkrili su da ima upalu pluća tek nakon što je u nedjelju naglo otišla sa svečanog obilježavanja 15. godišnjice napada 11. rujna jer joj je pozlilo.

U ponedjeljak je za CNN kazala da joj je liječnik dijagnosticirao upalu pluća u petak i savjetovao joj da se odmori nekoliko dana, no ona ga nije poslušala jer nije mislila da će joj to biti problem.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak će umjesto nje održati govor na predizbornom skupu u Philadelphiji.

U međuvremenu, američki zastupnici nastavljaju istragu o hakerskim napadima na američke predsjedničke izbore.

Američke tajne službe i dalje su zabrinute da bi strane vlade mogle pokušati ugroziti predsjedničke izbore 8. studenoga putem kibernetičkih napada, rekao je admiral Mike Rogers, direktor Nacionalne sigurnosne agencije.

“I dalje smo jako zabrinuti”, rekao je u utorak na saslušanju u Senatu, no nije želio ulaziti u pojedinosti.

Marcel Lettre, podtajnik za obranu zadužen za obavještajnu zajednicu, rekao je da vlada sve takve aktivnosti shvaća “prilično ozbiljno” i da je u tijeku “agresivna istraga”.

Vlada će odlučiti kako će se postaviti prema tom problemu kada istraga bude završena, dodao je.

Američki dužnosnici sumnjiče Rusiju i njezine saveznike da su odgovorni za hakerski napad na Demokratsku stranku i Clintoninu predsjedničku kampanju. Kremlj optužbe odbacuje kao apsurdne.

Clintoninu kampanju obilježio je i skandal oko korištenja privatnog e-maila u službene svrhe.

Dvojica računalnih tehničara odbili su u utorak odgovarati na pitanja američkih zastupnika o tome, pozivajući se na ustavno pravo da ne inkriminiraju sami sebe. Treći osumnjičeni nije se pojavio na saslušanju.

Komentiraj