Patrik Macek/ Pixell

Predsjednici zamjeraju pasivnost u aferi “Pirangate”

Iako je jedna od njezinih ključnih ustavnih ovlasti sukreiranje vanjske politike, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ni jednom se tijekom izbijanja afere oko Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, nije službeno oglasila, pa čak ni kada je slovenski predsjednik Borut Pahor prošlog četvrtka izjavio da arbitražni sporazum nema alternative te da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama. Jedino njezino službeno priopćenje vezano uz aferu sa Slovenijom, bilo je ono u kojem pozdravlja postignuti dogovor predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predstavnika saborskih klubova, ali čak se ni u tom priopćenju nije mogao iščitati predsjedničin stav o cijelom slučaju.

Iako je bilo logično da slovenskom predjedniku odgovori ista instanca s hrvatske strane, umjesto predsjednice Republike, Pahoru je odgovorila bivša premijerka Jadranka Kosor koja je u petak sazvala izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj je poslala vrlo jasne poruke Sloveniji. Upozorila je da su vladavina prava i neovisno sudstvo urušeni aktivnostima slovenskih predstavnika, jer je činjenica da su upletena najmanje dva arbitra. “Jedan od njih je predsjednik suda, pri čemu je nezamislivo u pravosudnom sustavu da u postupku pred sudom bilo koja strana odlazi na večeru sa sucem koji sutra donosi presudu u sporu”, poručila je Jadranka Kosor.

  • Tako se predsjednica u spor sa Slovenijom željela uključiti tako da prisustvuje sjednici Sabora na kojoj se raspravljalo o raskidanju arbitražnog postupka sa Slovenijom.

Umjesto da sama odgovori slovenskom predsjedniku, Kolinda Grabar-Kitarović smatrala je primjerenijim odgovoriti putem svog Facebook profila ministru uprave Arsenu Bauku, koji je na pitanje novinara o datumu izbora rekao da o tome odlučuje „ona gospođa koja lijepi pločice, lovi ribu i vozi kombajn“. Predsjednica je, naime, objavila svoje fotografije tijekom ličenja stana, uz poruku: “Želim i volim raditi pa mi tako, i danas, ‘zasukati rukave’ i oličiti stan nije ispod časti. Što god neki mislili o tome…” Osim što su primijetili da predsjednica na fotografijama farba već oličene zidove, u raznim političkim krugovima mogli su se čuti komentari kako je apsurdno da predsjednica često svojim postupcima pokušava postupiti izvan svojih ustavnih ovlasti, a ne koristi ih ondje gdje bi trebala.

Tako se predsjednica u spor sa Slovenijom željela uključiti tako da prisustvuje sjednici Sabora na kojoj se raspravljalo o raskidanju arbitražnog postupka sa Slovenijom. Prema informacijama koje se prepričavaju u visokim političkim krugovima, predsjednica je osobno nazvala predsjednika Sabora Josipa Leku i priopćila mu da je ona odlučila nazočiti sjednici Sabora, ali da na sjednici neće govoriti. Predsjednik Sabora na to joj je odgovorio da na sjednici može prisustvovati samo kao promatrač u galeriji jer drugačije nije moguće prema Poslovniku, osim u nekim izvanrednim situacijama i svečanim trenucima.

Nakon što je jednu verziju te priče objavio list Telegram, predsjednica je optužila predsjednika Sabora da je Telegramu izrecitirao sadržaj njihova razgovora. Na to je Leko pismenim putem upozorio predsjednicu da se od izabranih dužnosnika “očekuje da se ponašaju državnički i odgovorno” te da je “Hrvatska uređena kao država parlamentarne demokracije, u kojoj su vladavina prava i i trodioba vlasti ustavni postulati kojih bi se sve grane vlasti trebale striktno držati”. Iako je time Leko jasno poručio predsjednici da je svojim ponašanjem na granici kršenja svojih ustavnih ovlasti, ona mu je, također pismenim putem, odgovorila da “ne dopušta da joj se drže lekcije, jer odgovara samo građanima Hrvatske, a ne visokim političkim dužnosnicima i strankama”.

No predsjednica je zbog svojih postupaka već ranije prozivana da djeluje izvan svojih ovlasti, kao u slučaju svog upada u ured ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine tijekom prosvjeda braće Markić, koji su pred Ministarstvo početkom srpnja doveli i bikove. Jakovina je tada izjavio da, iako uvažava zabrinutost predsjednice zbog prosvjeda, smatra da je njezin postupak zapravo bio “politički pritisak da se intervenira i krši zakon”.

No ovoga puta, čini se, mnogi su ipak od predsjednice očekivali da “intervenira” oko sukoba sa Slovenijom te smatraju da je njezina prava reakcija izostala.

Međutim, jedan od predsjedničinih političkih savjetnika za Nacional je pojasnio da je predsjednica u ovoj fazi napravila točno ono što je trebala.

“Predsjednica je napravila ono što je najvažnije, pozvala je na jedinstvo i zajedništvo, ali to ne znači da neće u pravom trenutku reagirati. Na predsjednici je da odredi koji je to pravi trenutak. Za sada je bilo najvažnije da se na državnoj razini donese jedan, jedinstveni stav”, rekao je za Nacional izvor s Pantovčaka.

Na primjedbu da je zamjerka na račun predsjednice i ta što u sporu sa Slovenijom nije izrazila svoj stav, isti izvor ističe da strategiju oko odnosa sa Slovenijom predsjednica treba usuglasiti s Vladom.

“To je puno šira priča, a svaki brzopleti potez bio bi loš”, konstatirao je Nacionalov izvor.

Komentiraj