Predsjednici sudova po nalogu Vrhovnog suda provjeravaju mogućnosti za nastavak rada

Uvjeti pandemije korona virusa Covid-19 usporili su rad sudova i najviše su se odrazili na rad prvostupanjskih sudova kojima je otežano održavanje rasprava. Iako se epidemiološki razvoj situacije ne može predvidjeti, ova se preporuka odnosi na pripremu budućeg rada sudova ako odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dođe do popuštanja nekih od mjera koje su sada na snazi. Ponajprije se to odnosi na mjere koje se odnose na uspostavu javnog prijevoza i općenito dostupnosti sudova.

Predsjednik Vrhovnog suda zatražio je od predsjednika svih sudova da na sudovima provjere:

  • Koje su sudnica dovoljne veličine da se u njima može održati rasprava uz mjere poštivanja fizičkog razmaka,
  • Mogućnost izrade rasporeda korištenja tih sudnica po danima i sucima kako bi se maksimalno iskoristili uvjeti za održavanje rasprava,
  •  Mogućnost povezivanje više prostorija u sudu video vezom kako bi se održale rasprave s većim brojem sudionika, a ujedno poštivale mjere fizičkog razmaka.

Sukladno rezultatima te provjere uspostavit će se rad na sudovima u novim uvjetima. Rasprave koje bi se na taj način održale u ovim ograničenim uvjetima odnosile bi se na predmete koji su po zakonu hitne naravi, na tzv. „stare“ predmete te predmete koji su već pred okončanjem i to sve bez obzira na odjel suda i granu sudovanja.

Ova preporuka ne može detaljno propisati sve što je potrebno učiniti na pojedinom sudu kako bi se pripremio i izvršio budući rad jer će rad pojedinog suda ovisiti o prostornim i drugim mogućnostima sudova. Predsjednici sudova će utvrditi mjere kojima će biti moguće postepeno povećavati obujam rada na svakom pojedinom sudu. U tome će im pomoći predsjednici neposredno nadređenih sudova, a i nadzirat će rad pojedinih sudova u novim uvjetima.

Komentiraj