HINA/PIXSELL

Predsjednici Grabar-Kitarović i Pahor predali zajedničko pismo Donaldu Tusku

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja prisustvuje Bledskom strateškom forumu u Sloveniji, u ponedjeljak je, uoči službenog početka skupa, sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom predala predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku zajedničko pismo, potpisano krajem prošlog tjedna na forumu u Alpbachu, kojim se predlaže održavanje summita EU-a i država u regiji koje još nisu članice Europske unije, na kojem bi se poduprli reformski procesi u jugoistočnoj Europi.

Ova inicijativa na tragu je tzv. procesa Brijuni-Brdo, kojega Slovenija i Hrvatska već niz godina promiču u regiji zagovarajući mjere za političku stabilizaciju, pomirenje i gospodarski oporavak, u sklopu približavanja zemalja u regiji Europskoj uniji i NATO savezu.

Dvoje predsjednika zajedničko pismo predali su Tusku kod vile Zlatorog na obali Bledskog jezera zadržavši se tom prilikom u kraćem razgovoru nakon kojeg nije bilo posebnih izjava. Slovenski predsjednik iskoristio je priliku da im pokaže ljepote jezera i ovog dijela Slovenije.

 

  • Iako je na Bledskom forumu predviđen široki spektar tema, čini se da će dominirati pitanje migrantskog vala u Europu, o čemu je Tusk razgovarao i sa slovenskim premijerom Cerarom pred početak glavnih panela.

 

Tusk je rekao da će izbjeglice i sljedećih godina biti izazovna tema za Europu te je osudio krijumčarske lance koji s ilegalnim prebacivanjem izbjeglica izazivaju velike ljudske tragedije. Pozvao je na zajedničke napore na europskoj razini u rješavanju pitanja izbjeglica.

Predsjednik Europskog vijeća nakon Bleda u utorak dolazi u Zagreb, gdje će razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, a u slovenskim medijima zadnjih dana se nagađa o tome kako će Tusk pokušati biti svojevrsni posrednik u tzv. arbitražnoj krizi dviju država. Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, Tusk je nakon ranijeg susreta s Cerarom kazao da žali zbog obustavljanja arbitraže o granici, ali da se nada da proces još nije mrtav.

Cerar je kazao da je slovenske pozicije o tom pitanju predstavio predsjedniku Europskog vijeća, ali samo neformalno.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio tijekom današnje i sutrašnje konferencije više bilateralnih sastanaka sa stranim sudionicima na kojima će im predstaviti slovenske pozicije u vezi s arbitražnim procesom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je u Alpbachu, gdje se trilateralno sastala s Pahorom i austrijskim predsjednikom Heinzem Fischerom, naglasila da Slovenija i Hrvatska, i nakon što su se pokazale razlike u gledanju na arbitražu, trebaju kao i do sada razvijati dobre odnose.

Komentiraj