PREDSJEDNICE Odličan nastup Katarine Bistrović Darvaš, Olivere Baljak i Tanje Smoje

HNK Ivana pl. Zajca

Premijerno odigrane ‘Predsjednice’ autora Wernera Schwaba i redateljice Bojane Lazić u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca s izvrsnim glumicama Katarinom Bistrović Darvaš, Oliverom Baljak i Tanjom Smoje izazvale su snažan pljesak i povike odobravanja.

Neki su uživali na početaku predstave uz puno smijeha, neke je najviše oduševio kraj, neki će doći ponovno, a mnogi su čuli ono čemu svjedoče gotovo svaki dan… Schwab istodobno duhovito i nemilosrdno rešeta malograđanštinu, ukazuje na skrivene i prešućivane društvene pojave…

Prema prvim dojmovima publike, predstava je to koju svakako treba pogledati, u prvom redu zbog briljantnih glumačkih kreacija Katarine Bistrović Darvaš, Olivere Baljak i Tanje Smoje.

Prizor iz predstave

„Tekst je provokativan, ali ne negativno, dapače, poseban je. Mnogo se toga može shvatiti i protumačiti na mnogo načina, čini mi se da ništa nije jednoznačno, da su ispod prvog značenja još barem dva. Puno je rečenica koje bi se dale izdvojiti kao top citati iz književnosti. A kod nas se gotovo i ne zna za Schwaba. Njegove drame treba postavljati, svaka čast – takav alternativac u nacionalnom kazalištu. Naravno, nije čudno što je to baš – Rijeka. Bravo”,

U godini kada se obilježava 60. godišnjica rođenja Wernera Schwaba, njegov tekst tek je po drugi put postavljen u Hrvatskoj od prvog uprizorenja u Austriji 1990. godine, a oba je puta do hrvatskog kazališta došao zahvaljujući vrsnom prevoditelju Seadu Muhamedagiću.

Redateljica ‘Predsjednica’ je Bojana Lazić, dramaturginja je Olga Dimitrijević, a zajedno su adaptirale tekst. Autor glazbe je Vladimir Pejković, Scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, dok je oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Repriza je na programu 30. svibnja u 19.30 sati.

Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak, Tanja Smoje

Komentiraj