Predsjednice nema na Markovom trgu, odobrenje smjeni straže dao premijer

Autor:

Zagreb: Smjena straže ispred zgrade Vlade RH 25.06.2018., Zagreb - Smjena straze ispred zgrade Vlade RH. 

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pondjeljak nije došla na Markov trg povodom obilježavanja Dana neovisnosti. Odobrenje smjeni straže dao je premijer Andrej Plenković, piše Dnevnik.hr.

Ured predsjednice nije odgovorio na upite zašto Grabar Kitarović nije došla na Markov trg.

Na Markovom se trgu održava svečana ceremonija Velike smjene straže, na koju su pristigli predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Podsjetimo, Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Spomen je to na 8. listopada 1991. kada je Sabor jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje je i donesena Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.