PREDSJEDNICA “Zbog takve inicijative bila sam izložena salvama potpuno neosnovanih kritika”

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je reagirala na ideju potencijalnog protukandidata na predsjedničkim izborima pjevača Miroslava Škore da uz policiju na granici zbog migrantske krize bude i vojska.

“Upravo je moja inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.

Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića.

Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Komentiraj