Predsjednica Udruge socijalnih radnika: “Socijalni radnik ne može uvijek odgovarati za ishod, samo za proces”

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić bila je gošća N1 Televizije. Komentirala je slučaj tragično preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, kao i situaciju u sustavu socijalne skrbi.

Govoreći o sastanku ministra Aladrovića s predstavnicima inicijative #SPASIME, Karačić je kazala da bi ministar trebao obratiti pažnju što članice inicijative pišu na svojim profilima o profesiji socijalnih radnika i sustavu socijalne skrbi kojem je on na čelu.

“Mi smo javna djelatnost i javnost ima pravo znati sve ono što je bitno. Problem je na koji način se informira javnost o našem radu. Nažalost, događa se i potvrđuje da oni koji upravljaju sustavom socijalne skrbi svaki put u sličnoj situaciji koriste isti obrazac ponašanja”, rekla je Karačić.

Fali stručnjaka u sustavu

Karačić je rekla da je slušala ministra Aladrovića kako govori o bitnim promjenama u sustavu socijalne skrbi za koju se socijalni radnici zalažu godinama, a o tome su, kaže, govorili i drugi ministri.

Naglasila je da je problem u diskontinuitetu rada u sustavu socijalne skrbi.

“U ovom sustavu koji nije tako velik u odnosu na druge, obavlja se vrlo težak i složen posao koji zahtijeva puno više stručnjaka nego što ih mi imamo danas u sustavu. Ako gledamo normative, onda stanje na terenu izgleda dobro, ali moramo reći da su ti normativi previsoki”, rekla je.

O slučaju preminule djevojčice u Novoj Gradiški, Karačić kaže kako socijalni radnik može biti “kriv” i ako izdvoji dijete iz obitelji i ako ne izdvoji dijete iz obitelji.

“Socijalni radnik ne može odgovarati uvijek za ishod. On odgovara za proces”, rekla je.

Rizici dotične obitelji

Dio stručnog nadzora obavljen je u petak, u Novoj Gradiški, rekla je Karačić.

“Nažalost, nismo mogli obaviti sve što smo trebali, jer je kolegica upravo taj dan potvrđena kao covid-pozitivna. Onaj preliminarni je pokazao da nisu vidljivi grubi propusti u radu s obitelji”, kazala je.

“Niti u jednom momentu se nisu zanemarili oni rizici koji u obitelji postoje. Činjenica je da je Centar za socijalnu skrb pratio obitelj. Što se točno dogodilo s ovom djevojčicom, to će morati utvrditi medicinski vještaci. Utvrdit će i sam sud. Mislim da je prerano govoriti kad je u pitanju struka o krivcima. Treba biti oprezan i pažljiv”, dodala je Karačić.

Ranije u utorak savjetnica ministra Aladrovića Zvjezdana Bogdanović, gostujući na Hrvatskome radiju, kazala je kako bi djevojčica danas bila živa da nije vraćena u biološku obitelj.

Karačić je tu izjavu komentirala riječima kako se to ne može znati.

“Ja to nisam mogla zaključiti. Nemam toliko hrabrosti ni smjelosti da to kažem. Ja dopuštam da svatko može pogriješiti, ali ishitreno je tvrditi da je trebalo napraviti ovo ili ono”, poručila je Karačić.

Komentiraj