N1 screenshot

PREDSJEDNICA “Što prije Brođanima osigurati čisti zrak”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanak u Slavonskom Brodu kazala je da “što prije građanima Slavonskog Broda moramo osigurati čisti zrak”, javlja N1.

Grabar-Kitarović je na početku kazala da su na sastanku bili predstavnici ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Azimov, ministar Tomislav Ćorić kao i predstavnike Plinacroa i Croduxa. Kazala je da je tema razgovora bila “operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Brod” sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, a u skladu s dogovorom s najvišim vrhom Rusije “kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici”. Naglasila je da Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali da je najodgovornija za “visoke razine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu.

“U razgovorima s predsjednikom Putinom i drugim odgovorim ruskim ministrima dogovorili smo da će se plinofikacijom Rafineri velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova i da će se tome pristupiti na način da se dovede plin do odgovarajuće točke u Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte Brod izravno mogla priključiti na tu točku”, kazala je predsjednica i dodala kako su zbog toga ministar Ćorić i ministar Đokić iz RS potpisali protokol o suradnji na realizaciji tog projekta 31. listopada 2017.

“U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa i Croduxa i Zarubežnjefta odnosno grupe Optima i danas smo razgovarali o prijepornim pitanjima koji su još na stolu i koje treba riješiti. Uglavnom su to pitanja komercijalne prirode kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, odnosno implementaciji toga dogovora, vodeći računa o interesima sviju, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice da im što prije omogućimo čisti zrak, poštujući i komercijalne, ali i pozitivne propise Hrvatske”, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica se osvrnula i na eksploziju i požar koji se jučer dogodio u Rafineriji Brod. “Obiteljima i radnicima u Rafineriji Brod želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas i zbog toga što je bilo i ozljeda, a posebnu sućut izražavam obitelji poginulog radnika”, kazala je predsjednica.

“Plinofikacija Rafinerije Brod iz naše perskeptive nema alternativu”, kazao je nakon sastanka ministar Ćorić.

Na sastanku s predsjednicom u Slavonskom Brodu bili su predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima je bilo i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

“Za nas je prioritetno popravljenje ekološke situacije na Rafineriji Brod. Taj projekt ima dvije komponente – modernizacija postrojenja kako bi mogao primati plin i izgradnja plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin”, kazao je Sergej Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjefta.

“Danas smo postigli ozbiljan pomak. Nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor i da ćemo uskoro dobiti podatke dijagnoze postojećeg produktovoda i na temelju toga definirati neke vremenske okvire”, kazao je Kudrjašov.

“Rafinerija će moći primiti plin u drugom kvartalu 2019. godine i do kraja 2019 godine možemo imati Rafineriju Brod koja bi mogla biti pogonjena na plin”, rekao je ministar Čorić.

Komentiraj