HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

“Predsjednica se mora opravdavati zbog ogromnog gafa”

Saborski zastupnik SDP- Bojan Glavašević u Saboru je za N1 televiziju komentirao posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj. “Smatram da je Hrvatska iza ovoga svega ostala ponižena, prije svega zbog činjenice da je predsjednica ovaj posjet isforsirala”, smatra Glavašević.

Dodaje da Hrvatska kao država od Vučića nije dobila mnogo. “Dobili smo matične knjige iz Dvora na Uni, a očekivanja su bila mnogo veća. Očekivanja su inkrementalni napredak u potrazi za nestalim osobama ili protokoli iz vukovarske bolnice. To su dva krupna pitanja koja imamo sa Srbijom. Vučić vrlo svjesno i namjerno nije zadovoljio ta očekivanja”, poručuje.

Glavašević misli da se predsjednica mora opravdati zbog ‘velikog gafa’. “Prije svega, nije se konzultirala sa sukreatorom vanjske politike, dakle, s predsjednikom Vlade, on je tu ispao mnogo veći državnik, zato što je nju spasio time što je odlučio prihvatiti sastanak s Vučićem. On je jedini tu koji ima operativne, odnosno izvršne ovlasti, predsjednica ih nema ni najmanje. To je bilo spašavanje obraza koliko se obraza spasiti dalo, ali zapravo – što je rezultat? Ugostili smo i tretirali s najvišim počastima čovjeka koji je lagao na novinarska pitanja o tome da nije govorio o Velikoj Srbiji, čovjeka koji svakim svojim javnim nastupom, od 1995. do dana današnjeg pokazuje da u Hrvatskoj ima identične stavove i mišljenja kao što ih je imao u vrijeme rata”, nastavio je Glavašević.

Dodaje i kako Vučić niti jednom rječju nije pokazao da se kaje ili da smatra da je njegova pozicija bila kriva. Ovo je pouka, kaže, da se sljedeći put moramo blje postaviti. “Dijalog sa Srbijom je nešto što nam je nužno, bez čega ne možemo, to nam je susjedna i prijateljska zemlja, ali moramo biti svjesni da čovjek koji tamo trenutno ne samo da ima vlast, nego i moć, jednostavno nije prijatelj ove zemlje i da s njim kao sugovornikom Hrvatska ne može dobiti mnogo”, rekao je Glavašević.

Komentiraj