Predsjednica šalje novo pismo UN-u?

Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslat će novo pismo glavnom tajniku UN-a u kojem će ga obavijestiti da ne ide u Marakeš, piše u utorak Jutarnji list.

Iz Ureda predsjednice kažu kako je na Vladi da odredi tko će u Marakeš umjest predsjednice. U ponedjeljak je, podsjetimo, objavljeno pismo koje je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu u kojem, među ostalim stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu. Tri mjeseca kasnije, promijenila je mišljenje i odustala od odlaska u Marakeš.

Grabar Kitarović u ponedjeljak je oštro kritizirala Ministartvo vanjskih i europskih poslova jer, kaže, nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama. Predsjednica je ministrici Burić Pejčinović poručila da se Ministartvo ‘mora zbrojiti’.

“Uz dužno poštovanje svim diplomatima, Ministarstvo se treba zbrojiti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj svih zadaća i koordinator pregovora o tom kompaktu, nije odradilo svoju zadaću, umjesto da objavljuje moju korespondenciju i sada pokušava izazvati nekakve prijepore u javnosti koji ne bi trebali postojati”, rekla je predsjednica u ponedjeljak.

Danas se očekuje odgovori ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Komentiraj