Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u četvrtak u Ljubljanu u dvodnevni posjet Sloveniji u povodu proslava 25. obljetnice nezavisnosti dviju država, a na Kongresnom trgu u centru glavnog grada sa službenimi vojnim počastima dočekao ju je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Dolazak predsjednice Grabar-Kitarović u Sloveniju povezan je s proslavama 25. obljetnice osamostaljenja koju Hrvatska i Slovenija slave istog dana, 25. lipnja, kad su prije četvrt stoljeća parlamenti obiju država donijeli odluku o osamostaljenju i izlasku iz tadašnje SFRJ.

Na središnjoj slovenskoj svečanosti u petak navečer u Ljubljani uz hrvatsku predsjednicu i njenog domaćina sudjelovat će i predsjednici Italije, Mađarske, Austrije i Njemačke.
Iako je posjet hrvatske predsjednice Sloveniji u prvom redu simboličkog značaja kojim obje strane žele istaknuti dio zajedničkog puta prema osamostaljenju i dobrosusjedstvo, Grabar-Kitarović i Pahor u četvrtak će održati i sastanak u četiri oka, a nakon toga i voditi sastanak izaslanstava, a o razgovorima će govoriti nakon toga na konferenciji za novinare.
U petak će se predsjednica Grabar-Kitarović sastati i razgovarati na odvojenim susretima i s drugim najvišim slovenskim dužnosnicima, premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom, a primit će je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Slovenski vodeći mediji ističu u četvrtak da posjet hrvatse predsjednice ima simboličko značenje isticanja odnosa dviju prijateljskih i susjednih država koje su se istodobno odlučile za sudbonosan korak ostvarenja vlastite suverenosti u kaotično vrijeme raspada bivše federacije koju su već nekoliko godina razarale  velikosrpske ambicije tadašnjeg srpskog čelnika Slobodana Miloševića.

Na to upućuju i neki protokolarni detalji, kao što je odluka slovenskog predsjednika da zajedno s visokom hrvatskom gošćom postavi klupu prijateljstva u popuularnom ljubljanskom parku Tivoli.

Komentiraj