HINA/ Miljenko KLEPAC

‘Predsjednica prvo treba pročitati Ustav, pa možemo razgovarati’

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel za Novi list je komentiao izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i referendumu za izmjenu izbornog zakona.

“Volju naroda treba poštovati. To je temeljno demokratsko načelo na kojem počiva svaka država. Ovaj referendum šalje poruku građana, poruku naroda, da su nezadovoljni političkom strukturom. Poruka je to svima nama da se zamislimo. Kad je riječ o ustavnosti pitanja, o tome odluku može donijeti samo Ustavni sud i to bez ikakvog pritiska politike”, kazala je predsjednica. S druge strane, premijer Andrej Plenković izjavio je da predložena pitanja nisu u skladu s Ustavom i da se o njima ne može odlučivati na referendumu.

Predsjednica je kazala i kako bi trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa. “Ma što oni mislili o referendumskim pitanjima, o njima sud može dati samo Ustavni sud. To je bilo organičavanje građanskih sloboda”, rekla je predsjednica. Jedan od spomenutih gradonačelnika jest Obersnel.

“Predlažem predsjednici da prvo pročita Ustav i tada će shvatiti da je ona jedna od institucija koje moraju štititi Ustav. Zadnja je koja bi mogla izjaviti da podržava referendumsko pitanje kojim se ograničavaju prava nacionalnih manjina, s obzirom da je njihova jednakost među osnovnim ustavnim vrednotama”, rekao je Obersnel za Novi list.

Dodao je kako je svjestan da je taj postupak bio ‘ruban’, ali kaže kako nije prekršio niti jedan propis.

Komentiraj