Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo tvrtke China Railway Group Limited na čelu s predsjednikom Zhangom Zongyanom, koji je izrazio interes za sudjelovanje te tvrtke na natječajima za buduće velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, primjerice interes za projekt modernizacije pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednica je istaknula kako Republika Hrvatska daje veliku važnost jačanju suradnje s Narodnom Republikom Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa, posebice istaknuvši područje gospodarstva te kulturnu i znanstvenu suradnju. Najavila je pritom brojne infrastrukturne projekte planirane u Republici Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju te pozvala kineske ulagače na sudjelovanje u natječajima za takve projekte.

Zhang je izrazio zadovoljstvo profesionalnošću prigodom odabira izvođača radova na međunarodnom natječaju za rekonstrukciju pruge Zaprešić-Zabok na kojem je tvrtka China Railway Group Limited sudjelovala. Isto tako, najavio je sudjelovanje ove velike kineske tvrtke na budućim velikim infrastrukturnim projektima, bilo cestovnim, željezničkim, lučkim ili energetskim, posebice istaknuvši u tom kontekstu interes za projekt modernizacije pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, navodi se u priopćenju.

Inače, kineska tvrtka China Railway Limited bila je među sedam ponuditelja na natječaju za rekonstrukciju pruge Zaprešić-Zabok, a njena je ponuda bila vrijedna oko 760,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

HŽ Infrastruktura za taj je projekt izabrala tvrtku Swietelsky d.o.o. iz Zagreba, s kojom su sredinom lipnja potpisan i ugovor za projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok, vrijedan 530,7 milijuna kuna. Inače, ukupna vrijednost cijelog projekta je 614,4 milijuna kuna, od čega će se 85 posto financirati iz fondova EU.

Komentiraj