Predsjednica primila državnog ministra vanjskih poslova Japana

HINA/ Daniel KASAP/ dk

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je državnog ministra vanjskih poslova Japana Nobua Kishija tijekom njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Kishi ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu. Uoči obilježavanja 25. obljetnice diplomatskih odnosa sljedeće godine iskazan je interes za jačanjem ukupnih bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja čemu bi svakako pridonijeli i posjeti na najvišoj razini. Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je snažnu potporu japanskim ulaganjima u Hrvatskoj te potvrdila otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora.

U kontekstu konstruktivne suradnje u multilateralnim organizacijama, izdvojena je kandidatura Republike Hrvatske za članstvo u OECD-u i kandidatura Japana za domaćinstvo svjetske izložbe EXPO 2025.

Sugovornici su izrazili snažnu potporu zemljama jugoistočne Europe na njihovu pristupnom putu Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, a što predstavlja temelj sigurnosti i stabilnosti navedenog područja te Europske unije u cjelini.

Komentiraj