Predsjednica, premijer i predsjednik Sabora vjernicima čestitali Roš Hašanu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednice.

„Roš Hašana početak je nove godine za židovski narod, a svaka nova godina nosi novi početak, novu nadu, stoga vam svima želim da vam ovaj blagdan donese život ispunjen zdravljem i mirom te svakim dobrom“, stoji u čestitki predsjednice Grabar-Kitarović.

„Svaka nova godina donosi novi početak, a ja vam, u ime hrvatske Vlade i osobno, želim da nadolazeća 5780. godina donese obilje sreće, blagostanja i zdravlja. Provedite ih u miru i veselju s bližnjima, u znaku tradicionalne izreke ‘Budite upisani za dobru godinu – Lešana tova tikatevu!’ “, naveo je u čestitici predsjednik Vlade Plenković.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5780. godina bude sretna i uspješna te vam donese izobilje zdravlja, napretka, mira, zajedništva i osobne harmonije. Šana Tova!“, navodi se u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

Roš hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud.

Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]