HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednica predstavila povjerenika za nestale u Domovinskom ratu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak izaslanstva udruga iz Domovinskog rata i predstavnike udruga koji su u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali o nestalima.

Sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata nastavak je suradnje o pitanju nestalih, posebice nakon sastanka udruga iz Republike Hrvatske u Republici Srbiji. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izvijestila je nazočne o održanom sastanku te je zaključila kako je komunikacija i suradnja svih strana bitna u tom procesu, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Braniteljske udruge slažu se kako je nužno nastaviti razgovore na razini institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije o nestalim osobama i drugim otvorenim pitanjima. Isto tako, prilikom razgovora istaknuto je kako je potrebno ukinuti sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije. Zaključeno je kako, unatoč svim problemima, treba nastaviti pregovore i drugoj strani pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba.

“Vjerujem u uspjeh ove inicijative jer držim da i na hrvatskoj i na srbijanskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Osobno držim kako je učinjen važan iskorak. Predstavnici udruga nestalih iz Hrvatske bili su kod srbijanskog predsjednika, a ja sam primila udruge iz Srbije. Obitelji su ponovno dobile nadu i vjeru u pronalazak najmilijih. Nas državnike to posebno obvezuje i učinit ću sve da ih ne iznevjerimo. Strašno su velike emocije, nemojmo ovu temu i učinak minorizirati i ponovno politizirati. Uspostavili smo novu vrstu dijaloga, pokušavamo izgraditi međusobno povjerenje i ja sam uvjerena da će rezultate toga najprije osjetiti obitelji nestalih. Iako smo svjesni da će na tom putu biti i neuspjeha, to nas neće obeshrabriti”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica na sastanku je predstavila svojeg povjerenika za nestale u Domovinskom ratu, gospodina Ivana Vrkića, gradonačelnika Osijeka.

Na sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović bili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge “Vukovarske majke“, Udruge “Obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata” iz Osijeka, Udruge “Hrvatski Feniks”, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka” iz Vinkovaca, Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih invalida I. skupine, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e RH, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Veterani zagrebačkih branitelja Vukovara, Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Generalskog zbora, Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zajednice udruga Vojne policije iz Domovinskog rata.

Komentiraj