Predsjednica pozvala Vučića u posjet RH

HINA/ Damir SENČAR

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak se s Pantovčaka obratila naciji, te otkrila da je u posjet, sredinom veljače, pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“Predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenog pitanja u pozitivnom ozračju. U odnosima sa susjedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja. Osobito su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata otkad počinje naše stoljeće međusobnih prijepora i sukoba”, kazala je predsjednica.

Dodala je da je uvjerena da Hrvati i Srbi žele naći put koji će nas sve voditi u bolju budućnost. “Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za slati poruke i steći novu snagu za bolje odnose. Uvjerena sam da i naši sugrađani to žele”, poručila je.

Predsjednica je naglasila da se prije svega moraju razriješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu. “Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoga bližnjega. Naša trajna zadaća je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim da to možemo riješiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima”, poručila je.

U svom je obraćanju kazala i kako je uvjerena da je hrvatsko-srbijanska suradnja od iznimnog značaja te mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti. “Držim da je vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredimo veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima”, kazala je.

Komentiraj