Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a posjetila Varaždin

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Uz obilježavanje desete obljetnice ulaska Hrvatske u Sjevernoatlantski savez, predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Madeleine Moon u nedjelju je posjetila Varaždin gdje je izjavila kako je važno upoznati ovakve gradove, osjetiti kulturne korijene zemlje, da se podsjeti što Savez brani i zašto osigurava mir, slobodu i sigurnost svojim članicama.

Predsjednici Parlamentarne skupštine NATO-a te članovima izaslanstava parlamenata zemalja članica, koji čine Parlamentarnu skupštinu, domaći je bio župan Radimir Čačić, koji ih je upoznao s poviješću i sadašnjošću Varaždinske županije. Gosti su obišli Županijsku palaču i Povijesni odjela Gradskog muzeja Varaždin u Starom gradu.

Moon je izjavila da je za izaslanstvo NATO-a subota bila radna s temama o djelovanju Saveza i hrvatskim stajalištima koja je prezentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a nedjelje je ostala za upoznavanje države članice.

„Doći i vidjeti ovaj fantastičan grad, osjetiti kulturne korijene zemlje je također vrlo važno. Jer ako ne znate što branite, ako ne znate koje su vrijednosti, što tada branite? Ovaj grad je bio odličan za nas jer nam je rekao tko ste i zašto vam je NATO važan i zašto moramo osigurati mir, slobodu i sigurnost ovdje, kao i u ostalim zemljama Saveza“, rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a u Varaždin, a u njezinoj pratnji bio je voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslava Tuđmana.

„NATO je ne samo vojni savez nego i zajednica država koje dijele iste vrijednosti. Varaždin je dobar primjer da se pokaže kontinuitet hrvatske državnosti i kulturnog nasljeđa. Možemo biti ponosni što članovima stalnog odbora NATO saveza možemo prikazati upravo tu dimenziju, da se vidi da imamo daleko dužu tradiciju i u kulturi i u državnosti nego neke druge članice“, rekao je Tuđman.

Gostima iz NATO-a župan Čačić Varaždinsku je županiju predstavio kao jednu od industrijski najrazvijenijih u Hrvatskoj te onu koja povlači najviše sredstava iz Europske unije, a iz povijesti je izdvojio vojnu pobjedu u Domovinskom ratu 1991. godine – oslobađanje Varaždina i naoružavanje Hrvatske vojske. Podsjetio je da je Varaždinska županija prošle godine sudjelovala u NATO programu vođenja vježbi kroz informatičke sustave.

„Očekujemo da će ovih 50-ak parlamentaraca prepoznati Varaždin kao točku i za ugodan boravak, ali i nas ovdje kao ljude otvorene za suradnju s njihovim zemljama, bez obzira radi li se o NATO aspektu ili bilo kojem drugom“, izjavio je župan Čačić.

Komentiraj