Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE jer proširenje će Europsku uniju učiniti jačom, a ne samo  većom i podignuti cjelokupnu koheziju Europe, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući u petak summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Unatoč specifičnim razlikama jugoistok Europe često je povijesno naučio da je potrebno surađivati na težak način, rekla je predsjednica u govoru održanom u Dubrovniku, gdje Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje i predaje ga u ruke Slovenije.

Zato ovaj dio Europe treba biti ponosan na napore ostvarene unutar SEECP-a, inicijative pokrenute prije 21 godinu, rekla je.

Svaka od zemalja članica SEECP-a ostvarila je mnogo otkako se pridružila toj političkoj inicijativi i odabrala je vlastiti put, ali je “odabrala zajednički europski smjer i euroatlantski smjer“, rekla je predsjednica.

Istaknula je da Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE.

„Proširenje će EU učiniti jačim, a ne samo učiniti većim i podignut će cjelokupnu koheziju Europe“, rekla je predsjednica.

Današnji je svijet više nego ikada prije u povijesti međusobno povezan i zato je poguban bilo kakav oblik izolacije, rekla je.

Predsjednica je ukratko ponovila načela kojima se vodila Hrvatska tijekom svog jednogodišnjeg predsjedanja – solidarnost, potpora EU kandidatima i potencijalnim kandidatima, povezivost, jačanje političkog dijaloga i energetika.

Regija mora nastaviti postavljati trajne ciljeve u ekonomiji i društvu kroz konkretne projekte, mora više ulagati u povećanje konkurentnosti i diverzificirati energetske izvore, razvijati dobro upravljanje i jačati poduzetničke vještine.

U području humanitarnih kriza i prirodnih katastrofe podsjetila je da je regija dobro naučila iz migrantske krize koliko su važne solidarnost i koordinacija.

Jednako je važno održavati suradnju sigurnosnih i obavještajnih služba u suočavanju s prijetnjama radikalizacije, terorizma, nasilnog ekstremizma, rekla je Grabar-Kitarović.

Lideri osam zemalja procesa Brdo Brijuni, a oni čine dio SEECP-a,  izrazili su spremnost jačati JIE, rekla je predsjednica i ocijenila da EU i NATO moraju više ulagati u JIE.

Unatoč složenim i višestrukim izazovima kojima se EU danas suočava ona ima dugu povijest prevladavanja različitih kriza, rekla je te zaključila građani regije zaslužuju napedovanje,

„Postoji jasna i istinska želja svih nas da se zajednički suočimo s budućnošću  i nađemo zajednička rješenja  da bismo poboljšali svakodnevni život naših građana“, rekla je predsjednica.

Komentiraj