Predsjednica obilazi moliške Hrvate, Jandrokovića ne komentira

EPA/QUIRINALE PRESS OFFICE/PAOLO GIANDOTTI

Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović stigla je u srijedu u Molise kako bi obišla tamošnje Hrvate, koji ove godine slave 500. godišnjicu dolaska u tu talijansku pokrajinu.

Hrvatskoj predsjednici, koja je u službenom posjetu Italiji, priređen je svečani doček u Kruču (Acquaviva), prvoj postaji u obilasku moliških Hrvata. Šestotinjak mještana dočekalo ju je s cvijećem i himnom.

Posebno su je pozdravili i predstavnici lokalne vlasti i ukazali na svoje probleme, a jedan od najvećih je loša infrstruktura, pogotovo prometna.

Talijanske vlasti isplanirale su financijska sredstva za održavanje lokalnih cesta u općinama u govornom području hrvatskog manjinskog jezika, ali ona još nisu dodijeljena.

Profesor povijesti Giovanni Picoli obratio se predsjednici na narječju moliških Hrvata i rekao da su Hrvati po dolasku u Molise prije pola tisućljeća počeli učiti talijanski jezik, a hrvatski se nažalost gubio, ali ne i izgubio. Kazao je kako bez svog jezika ljudi gube svoj identitet.

“Odgovornost je na svima nama, posebno na hrvatskoj državi i njezinu vodstvu da osiguramo poučavanje hrvatskog jezika mladim naraštajima u cijelom Moliseu i drugim dijelovima Italije gdje žive Hrvati”, kazala je Grabar-Kitarović.

Moliške Hrvate pozvala je da posjećuju Hrvatsku, domovinu svojih predaka i svoju drugu domovinu. Dodala je kako će uspostavom veza prema lukama Ploče i Split to još lakše.

Ona će tijekom dana posjetiti još tri moliška naselja u kojem žive Hrvati.

Bez komentara na Jandrokovića

Hrvatskim novinarima koji je prate u posjetu Italiji iz izvora bliskih predsjednici rečeno je da ona neće komentirati izjavu predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića koji je danas kazao kako mu je teško shvatljiv potez Grabar-Kitarović da poštom pošalje poziv na zajedničku sjednicu vlade i to bez ikakvih priloženih materijala za nju.

Predsjednik vlade Andrej Plenković jučer je rekao da neće biti zajedničke sjednice vlade s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nakon čega mu je ona na Facebooku poručila da taštine treba ostavili sa strane.

Jandroković je u srijedu kazao kako mu je “teško shvatiti potez predsjednice”.

“Smatram da između predsjednice i premijera ne treba biti ovakvih tenzija.  Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme otišao je poštom predsjednički zahtjev za sjednicom – poštom, bez da je to bilo priopćeno. Ne znam koliko je to ozbiljno, radi se o ozbiljnoj temi, demografija je jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se Hrvatska susreće. Takvoj temi, ako je ozbiljna, treba pristupiti ozbiljno. Slanje dopisa bez priloženih materijala, bez objašnjenja što sadrže mjere koje predsjednica nudi – taj pristup nije ozbiljan’, ocijenio je prvi čovjek Sabora.

Komentiraj