Goran Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNICA O VOJNOM ROKU: ‘Iz vlastitog iskustva mogu reći da je mjesec dana i više nego dovoljno’

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je zimski kamp Kadetske bojne Oružanih snaga RH u vojarni “Josip Jović” u Udbini. Kamp je posjetila u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova.

Kako piše Dnevnik.hr, predsjednica je komentirala i kritike kako mjesec dana predloženog obveznog vojnog roka nije dovoljno za osposobljavanje ročnika.

“Iz vlastitog iskustva mogu vam reći da je mjesec dana i više nego dovoljno. U samo nekoliko dana možete puno toga napraviti s mladim ljudima. Recimo, naučiti  što ćete prvo učiniti kada prilazite unesrećenoj osobi. Prvo morate pogledati postoje li opasnosti za vas i druge osobe, a onda provjeriti kako postupati”, kazala je predsjednica nakon čega je novinarima održala kratak tečaj Prve pomoći.

Kazala je da su vojnici proveli noć na hladnoći, no kratili su vrijeme – pjevanjem. Na pitanje je li joj proradio instinkt nakon što je ušla u jedan od šatora, odgovorila je da jest. Kazla je kako je i sama spavala u šatoru u sklopu obuke.

Objasnila je i zašto su puno bolji šatori za dvije osobe:

“Jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno da su ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe puno bolji, jer ipak kad su dva ljudska tijela i malo griju, jest ugodnije, i vi možete primijetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja.” Predsjednica je uz to kazala i kako to pruža mogućnost ranog reagiranja.

Naglasila je da je njen posjet vojarni dogovoren prije najava o uvođenju obveznog vojnog roka, prenosi Dnevnik.hr.

 

Komentiraj