Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREDSJEDNICA O POREZNOJ REFORMI “Znam da nisu svi zadovoljni, ali će u globalu svi profitirati”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je u emisiji RTL Danas rekla kako predstavljena porezna reforma ohrabruje. “Znam da nisu svi zadovoljni i da se ponekad izvlače samo negativni elementi. Međutim, gledajući u globalu, profitirat će svi”, vjeruje predsjednica.

Dodaje da je reforma usmjerena na stvaranje novih radnih mjesta, rasterećivanje poduzetništva, pomoć socijalno ugroženima. “Ja držim da će konačnici dokaz uspjeha porezne reforme biti konkurentnost Hrvatske, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje nezaposlenosti. Dakle, veći priljev, veća potrošnja, koja će svakako utjecati na činjenicu da će se onda i u sferi socijalnih primanja i davanja moći posvetiti onim najugroženijima”, poruluje Grabar Kitarović.

Predsjednica kaže da s novim premijerom Andrejem Plenkovićem očekuje dobru suradnju. “Slušajući njegov nastupni govor u Saboru kad je predstavljao svoju vladu, u mnogo aspekata mi se poklapao s mojim inauguracijskim govorom i svime što zastupam cijelo ovo vrijeme. Mi smo se već nekoliko puta našli, a razgovarala sam i s ministrima bitnima sa moje ustavne ovlasti. Mislim da imamo visok stupanj slaganja”, kaže dodajući da Plenkovića poznaje godinama.

Naglašava kako je pitanje demografije i demografskih kretanja ključno za sve procese u Hrvatskoj. “Ono je prije svega u domeni rješavanja izvršne vlasti, odnosno Vlade RH, međutim odgovornost je svih nas da stvaramo tu pozitivnu društvenu klimu da nam mladi ostaju ovdje. Njima nisu važni samo posao i stambeno zbrinjavanje, već i činjenica kako se oni osjećaju ovdje. Jesu li pozitivni ili negativni, jesmo li pesimistični ili optimistični. Puno njih je otišlo u potrazi za boljom budućnošću, ne samo zbog velike nezaposlenosti, već i zato što smo svi u zadnje vrijeme bili tako negativni”, objašnjava predsjednica.

Grabar Kitarović kaže kako je njen osobni stav o pobačaju poznat, ali kako osobni stavovi ne smiju biti ispred državnih i društvenih interesa, ističući kako zabrana ništa neće riješiti. “Moj je stav da prije svega treba posvetiti pozornost edukaciji zaštite od neželjene trudnoće. Drugo, činjenica je da smo društvo koje teško prihvaća žene koje se odluče roditi izvan bračne zajednice, da moramo mijenjati cijelu mentalnu sliku”, kaže.

Komentiraj