Predsjednica o Mamiću “Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja”

EPA/David Fernandez

U razgovoru za RTL predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je danas predstavljene demografske mjere, potencijalnom drugom mandatu na Pantovčaku, aferi Hotmail i Agrokoru.

“Koliko košta hrvatska budućnost? To je pitanje koje postavljam prije svega kada je riječ o bitnom nacionalnom pitanju kao što je pitanje opstanka države. Postaviti temelje demografske, odnosno populacijske politike koja će se provoditi bez obzira na to koja stranka bila na vlasti i koja će biti primarno nacionalno pitanje”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je priznala da bi komunikacija s premijerom Andrejem Plenkovićem mogla biti bolja, te da će ona, sa svoje strane, uložiti maksimalan napor da se popravi.

“Mislim da je, kolokvijalno rečeno, za tango potrebno dvoje. Spremna sam, pružam ruku za suradnju, nadam se da ćemo nastaviti surađivati jer je to pitanje hrvatskog naroda i države”, poručila je, dodavši kako je bila iznenađena premijerovim odbijanjem zajedničke sjednice, te je najavila da će poslati pismeni prijedlog.

“Nadala sam se zapravo barem razgovoru o tome, a ne odgovoru u okviru tiskovne konferencije. To je iza nas i voljela bih podvući crtu nad time i postaviti temelje za konstruktivnu suradnju”, izjavila je.

Predsjednica smatra da će odluku o premijerovom ostanku na funkciji odlučiti birači.

“To nije pitanje moje volje i osobnog mišljenja. Moja je dužnost izvršavati dužnost najbolje što mogu u skladu s onime što sam obećala hrvatskim državljanima i u skladu sa svojim odgovornostima. Kao što sam rekla, nitko od nas nije odgovoran za stanje koje smo zatekli na početku mandata, ali smo odgovorni što činimo tijekom mandata da bismo to stanje promijenili”, rekla je, dodavši da s premijerom nije razgovarala o drugom mandatu, iako je izjavio da ju je HDZ spreman podržati.

“Danas smo predstavili koncizan i sveobuhvatan program mjera koje su potrebne za oživljavanje Hrvatske u demografskom smislu i koja rješavaju krucijalna pitanja gospodarstva. U ovom trenutku se koncentriram na izvršavanje zadaće, poboljšanje stanja u Hrvatskoj, o budućim mandatima razmišljat ćemo kada dođe vrijeme”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je izjavila da o demografskim problemima govori od samih početka mandata.

“Odmičemo se od ideologije i podjela, od pitanja o prošlosti i fokusiramo se na hrvatsku sadašnjost i budućnost i u tome vidim najvažniju ulogu predsjednice RH, a to je usmjeravanje javnog dijaloga na egzistencijalna pitanja, danas odlazak iz RH, a u budućnosti povratak tih ljudi”, izjavila je predsjednica priznavši kako nema ambicija preuzeti HDZ.

Predsjednica je Vladi priznala smirivanje situacije oko Agrokora.

“Afera Hotmail ostaje tu kako je, o njoj neću odlučivati ja nego odgovarajuće službe. Zabrinuta sam zbog činjenice da nagodba još nije postignuta. Želim da se postigne nagodba i da očito u cijeloj situaciji ima silnica koje djeluju ka tome da se nagodba ne postigne. Bojim se upravo narušavanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva, to pozorno pratim i želim da se riješi to pitanje u skladu s propisima i zakonima transparentno. Neću nagađati, ali u tome ulogu igraju elementi koji ne žele da se postigne nagodba u Agrokoru”, rekla je, dodavši da nagodbu treba provesti.

“To je zadržavanje stabilnosti koncerna i radnih mjesta te stabilnost našeg gospodarstva. Nagodbu treba provesti kako je dogovoreno. Apeliram da se vodi briga o interesima svih vjerovnika, a ne samo najvećih”, izjavila je.

Predsjednica je također ponovila kako sa Zdravkom Mamićem nije bila u kontaktu već dvije godine.

“Nepravomoćne presude ne komentiram niti osobne odluke bilo kojeg pojedinca. Nisam u kontaktu s njime preko dvije godine”, priznala je, kazavši kako bi u njegovom slučaju postupila u skaldu sa zakonima i propisima.

“Prije svega bih svoju odgovornost dokazala pred hrvatskim pravosuđem. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, znači pravomoćna presuda, ali područje u kojem to treba raditi je područje pravosuđa koje mora biti neovisno”, rekla je Grabar-Kitarović

 

Komentiraj